Macovei: Buletinele de vot la referendum s-au colectat noaptea. Se ştia că dimineaţa le ardea Ghiţă

Monica Macovei
Monica Macovei (Epoch Times România)

Aproximativ 500 de dosare penale au fost deschise în legătură cu posibile fraude la acţiunea de referendum pentru demiterea preşedintelui, din iulie 2012. La acea perioadă, presa semnala modul în care s-a făcut audierea martorilor, făcându-se vâlvă în jurul faptului că mai mulţi localnici au fost puşi să jure pe Biblia pusă pe capota unei maşini. Într-o emisiune tv, Monica Macovei a explicat vineri seara cum s-au desfăşurat audierile la acea vreme, lansând o acuzaţia foarte gravă în legătură cu acţiunile deputatului PSD Sebastian Ghiţă, despre care spune că ar fi luat buletinele de vot şi procesele-verbale şi le-ar fi ars, conform pesure.ro.

"Dosarul nu se numeşte "Dosarul votanţii", ci "Dosarul Dragnea". Oamenii care au votat nu sunt cercetaţi, ei au fost cel mult audiaţi ca martori şi sunt cercetaţi şi trimişi în judecată cei care au comis fraude, cei care au fraudat votul nostru. Ponta minte în mod special, ca şi cum dosarul e împotriva oamenilor. Nu, dimpotrivă, este pentru a ne apăra dreptul nostru la vot. A-mi fura votul, loveşti în tot ce am eu mai democratic. Nu votanţii sunt anchetaţi", a afirmat Monica Macovei, vineri seara.

Monica Macovei a lansat o acuzaţie foarte gravă la adresa deputatului PSD Sebastian Ghiţă, despre care afirma că ar fi luat buletinele de vot şi procesele-verbale şi le-ar fi ars.

"Atunci a fost prezentat cam pe toate televiziunile ca ceva groaznic care se întâmplă oamenilor. Oamenii aceia au fost audiaţi ca martori. După ce s-au ridicat de la Autoritatea Electorală Centrală Permanentă procesele-verbale cu semnături, s-au ridicat noaptea că se ştia că dimineaţă le ia Ghiţă, prietenul lui Ponta, deputat PSD, şi le duce şi le arde, nu se mai puteau face probe. Gestionarea acestor buletine de vot şi a proceselor-verbale fusese atribuită unei societăţi a lui Ghiţă... Ce făcea un deputat PSD cu ele? Eu cred că le ardea, le distrugea. (...) De ce le dai unei firme private care aparţine unui deputat PSD, dacă eşti cinstit?", a declarat Macovei.

Fostul ministru al justiţiei s-a referit la modul în care s-au făcut audierile în acea perioadă, şi anume s-au desfăşurat în conformitate cu cerinţele Codului de procedură penală, care impunea să se jure pe Biblie. Aşa se explică faptul că mai mulţi localnici au fost puşi să jure pe Biblia pusă pe capota unei maşini. Macovei mai subliniază faptul că demersul autorităţilor a fost bine intenţionat, procurorii fiind cei care s-au dus în întâmpinarea oamenilor, ţinând totodată seama de ocupaţiile lor.

"Trebuie să vezi, trebuie să-i întrebi pe oameni: 'E semnătura ta sau nu?' Fiindcă au fost peste 500 de plângeri. Normal e să-i chemi pe oameni la tine la birou, la procuror. Nu i-au chemat la procuror, să nu-i pună pe drumuri. Un jurământ îl depui oriunde. Toată lumea înjura, trebuia să-şi plătească drumul până acolo... Procurorii s-au dus în întâmpinarea oamenilor, s-au dus la ei acasă să le ia declaraţii. S-au dus duminică, pentru că atunci nu sunt la câmp, nu sunt la muncă. S-au dus cu Biblia pentru că scrie în Codul de procedură penală că declaraţia de martor se dă numai după ce juri pe Biblie. Jurământul este valabil chiar dacă e făcut în curtea casei sau în sufragerie. Nu puteau lua declaraţii de martor de la acei oameni decât dacă îndeplineau această cerinţă din Codul de procedură penală", a conchis Macovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne