Macovei - menţinerea condamnatului Adrian Năstase ca avocat, o dezonoare pentru Baroul Bucureşti

Adrian Năstase
Adrian Năstase (Epoch Times România)

Luni, 21 octombrie, Consiliul Baroului Bucureşti a luat dezonoranta decizie de a nu îi retrage lui Adrian Năstase calitatea de avocat.

Deşi datoria lor este să protejeze onoarea profesiei, alegând să fie colegi cu un infractor, membrii Consiliului Baroului Bucureşti au
dezonorat profesia de avocat atrage atenţia fostul ministru, Monica Macovei, într-un comunicat.

Decizia lor crează un precedent periculos şi transmite un mesajul extrem de nociv şi anume că politicienii pot face orice fără să fie sancţionaţi.

Menţinerea condamnatului Năstase în Baroul Bucureşti este o insultă pentru avocaţii corecţi, pe care decizia Consiliului Baroului îi va obliga practic să fie colegi cu un personaj condamnat penal, avertizează Monica Macovei.

Potrivit judecătorilor care au pronunţat sentinţă de condamnare la închisoare a lui Năstase în 2012, "activitatea infracţională din dosarul «Trofeul calităţii» reprezintă un caz de corupţie la cel mai înalt nivel, protagonist fiind unul dintre cei mai importanţi exponenţi ai clasei politice româneşti."

Membrii Consiliul Baroului Bucureşti nu au considerat însă că faptele lui Năstase justifica retragerea calităţii de avocat şi au făcut zid în jurul unui infractor,acuza Monica Macovei.

Dacă Consiliul Baroului nu a sancţionat corupţia şi şantajul, atunci ce fapte va sancţiona, se întreabă fostul ministru al Justiţiei? Ce fapte ar trebui să comită un politician pentru ca membrii Consiliului Baroului să ajungă la concluzia ca prestigiului profesiei de avocat a fost afectat?

Câtă onoare şi câtă credibilitate vor mai avea cei care au decis sa în continuare colegi cu condamnatul Năstase, mai întreabă dna Macovei, atrăgând atenţia asupra faptului că membrii Consiliului nu au acţionat numai dezonorant ci şi într-un dispreţ flagrant faţă de spiritul legii care reglementează profesia lor.

Legea profesiei de avocat obligă Consiliul Baroul Bucureşti să-l excludă pe condamnatul Năstase din avocatură. Articolul 14,
lit. a) din Legea 51/1995 prevede că este nedemn să fie avocat cel condamnat definitiv prin hotărâre judecătorească la pedeapsă cu închisoare pentru săvârşirea unei infracţiuni intenţionate, de natură să aducă atingere prestigiului profesiei, concluzionează fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei.