Monica Macovei cere PNL "o primă dovadă că respectă justiţia"
alte articole
Într-o postare pe blogul personal, europarlamentarul Monica Macovei cere PNL "o primă dovadă că respectă justiţia: să susţină votarea cererilor de ridicare a imunităţii parlamentarilor prin vot public, rapid şi proceduri simplificate".
Senatul a respins pe data de 2 iunie, din nou, solicitarea DNA de ridicare a imunităţii parlamentare a senatorului PSD Marius Isailă, cercetat de procurorii anticorupţie pentru trafic de influenţă. Din nou, votul a fost secret, cu bile. "Ascunzând bilele în palmă, parlamentarii pot vota după bunul plac, chiar invers decât declară public ei sau şefii lor de partid" afirmă Monica Macovei.
În opinia europarlamentarului PDL, în urma unui astfel de vot parlamentarii corupţi pot scăpa de arestarea preventivă sau percheziţie, iar parlamentarii care sunt şi miniştri sau foşti miniştri pot scăpa de cercetarea penală. "Procedura actuală face ca parlamentarii să fie deasupra legii, lucru inacceptabil într-o democraţie. Electoratul trebuie să vadă cum votează 'aleşii' şi din acest motiv votul pentru ridicarea imunităţii parlamentare trebuie să fie la vedere".
Voinţa politică a PSD "de a-şi apăra hoţii şi corupţii şi de fi împotriva justiţiei este clară şi asumată deja prin atâtea voturi şi declaraţii publice. Nu am aşteptări de la mafia PSD. Protejarea corupţilor şi a baronilor care fură din banii publici a fost unul din motivele pentru care PSD a luptat să vină la putere", a adăugat Macovei.
PNL a declarat însă că nu va mai acţiona împotriva justiţiei. "Are acum ocazia să treacă de la vorbe la fapte şi să susţină în Parlament propunerile PDL de simplificare a ridicării imunităţii parlamentarilor", a mai adăugat fostul ministru al justiţiei.
În 2011, Monica Macovei a cerut simplificarea procedurii de ridicare a imunităţii parlamentare. Reluând acum propunerile, europarlamentarul solicită susţinerea politică a PNL şi PDL pentru adoptarea lor de către Parlament:
1. Votul pentru ridicarea imunităţii să fie electronic, la vedere, atât în Comisia juridică, cât şi în Plen, pentru că fiecare parlamentar să-şi asume răspunderea pentru votul dat, iar opinia publică să poată vedea cum au votat 'aleşii'.
2. Cererea de ridicare a imunităţii să fie votată în Plen în maximum 48 de ore de la trimiterea ei în Parlament.
3. Parlamentarii să nu analizeze dosare şi probe, acesta fiind strict atributul judecătorilor, care trebuie lăsaţi să se pronunţe şi asupra arestării preventive, şi percheziţiei. La fel şi în cazul procurorilor, când este vorba de urmărirea penală a parlamentarilor miniştri sau foşti miniştri. Parlamentarii trebuie doar să se asigure că cererea procurorilor conţine indicii privind comiterea unei fapte penale, iar acuzaţiile aduse de procurori nu sunt pure invenţii.
Potrivit fostului ministru al Justiţiei aceste 3 cerinţe sunt minimale şi absolut obligatorii, ca un prim pas pentru a opri interferenţa politicului în justiţie. Până la eliminarea din Constituţie a imunităţii parlamentarilor în materie penală, Statutul deputaţilor şi senatorilor, precum şi Regulamentele Camerei Deputaţilor şi a Senatului pot fi astfel modificate rapid pentru a face din parlamentari cetăţeni egali în faţa legii şi responsabili în faţa justiţiei.
"Parlamentul trebuie să fie un loc unde se fac legi drepte şi egale pentru toţi românii, nu un loc unde parlamentarii corupţi scapă de justiţie", a concluzionat europarlamentarul Monica Macovei.