Klaus Iohannis despre fuziunea PNL-PDL: „Dorim o fuziune a partidelor noastre cât de repede posibil”

Klaus Iohannis, Primarul Sibiului
Klaus Iohannis, Primarul Sibiului (Epoch Times România)

Klaus Iohannis a declarat, luni, la finalul negocierilor dintre liderii PNL şi PDL cu privire la fuziunea celor partide în vederea creării unei forţe de dreapta capabile să se opună PSD, că negocierile au debutat în forţă, pornindu-se de la premiza ca fuziunea să aibă loc cât mai rapid.

„Dorim o fuziune a partidelor noastre cât de repede posibil. Am convenit câteva lucruri foarte concrete. Ce comisii mixte vom avea, de ce anume se vor ocupa acestea. Săptămâna aceasta vom desemna membrii comisiilor. Reiau ideea unui candidat comun la prezidenţiale”, a declarat Iohannis, conform B1 TV.

La rândul său, liderul PDL, Vasile Blaga, a declarat că speră ca, până la mijlocul lui august cele două formaţiuni să decidă asupra candidatului comun: „nu numele este important”, a mai declarat Blaga, „ci proiectul pentru România: Candidatul va fi desemnat în urma unor sondaje”.

Reamintim că liderii PNL şi PDL s-au reunit, luni, la sediul PNL din Kiseleff, pentru o nouă rundă de negocieri pe tema fuziunii celor două partide şi a stabilirii candidatului unic la alegerile pentru preşedinţie din noiembrie, în condiţiile în care Crin Antonescu a anunţat sâmbătă că nu va mai candida la preşedinţia ţării.

Negocierile au fost purtate de liderii marcanţi ai celor două partide, precum Klaus Iohannis, pe care PNL-ul l-ar vrea prezidenţiabilul uniunii PNL-PDL, Romeo Stavarache, primarul Bacăului, Marian Petrache, preşedinte CJ Ilfov, deputatul Mircea Roşca, preşedintele PNL Prahova în timp ce, din partea PDL-ului, pe lângă preşedintele partidului, Vasile Blaga, la discuţii au luat parte prezidenţiabilul Cătălin Predoiu, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, primarul Braşovului, George Scripcaru şi alţi lideri marcanţi din teritoriu.

După discuţiile dintre cele două delegaţii, conducerile PNL şi PDL vor avea şedinţe separate în care se va analiza stadiul negocierilor asupra proiectului de unificare a dreptei şi a desemnării unui candidat comun pentru alegerile prezidenţiale. Şedinţa liberalilor va avea loc la Palatul Parlamentului, în cadrul ei urmând să fie ales un preşedinte interimar al partidului.

Negocierile au pornit de la premize nu foarte limpezi, opiniile cu privire la modul în care ar trebui să se realizeze alianţa PNL-PDL fiind împărţite printre liderii celor două partide. În timp ce preşedintele PDL-ului, Vasile Blaga doreşte o fuziune cât mai rapidă, Emil Boc şi Monica Macovei, locomotiva electorală a partidului la europarlamentarele din acest an, pun sub semnul întrebării oportunitatea unui fuziuni şi consideră că o alianţă, cu un candidat comun la prezidenţiale, este o variantă mai bună.

Mai mult, cele două principale partide de dreapta nu aveau viziuni comune nici asupra prezidenţiabilului eventualei fuziuni PNL-PDL. Dacă liberalii opinează că Iohannis, care "tace şi face" ar fi candidatul ideal pentru Cotroceni, Vasile Blaga susţinea şi el, în urmă cu doar câteva zile că Predoiu (altminteri pe locul şapte în sondaje, după Dan Diaconescu-PP-DD) întruneşte calităţile pe care trebuie să le aibă un lider al dreptei, capabil să-l învingă pe Ponta în cursa pentru cea mai înaltă funcţie în stat.