Moise Guran: Codul Fiscal nu este dublat de o politică administrativă de personal. Isărescu a cedat sau a făcut un deal
alte articole
Slăbiciunea Codului Fiscal constă în faptul că "nu este dublat de o politică administrativă de personal care să permită Guvernului să se retragă pe o reducere de cheltuieli şi nu pe o modificare de taxe, în scenariul negativ în care deficitul creşte, din cauza scăderii TVA", a opinat, miercuri, jurnalistul Moise Guran, la Realitatea TV.
"Slăbiciunea Codului Fiscal, pe care eu însumi l-am criticat, este că nu este dublat de o politică administrativă de personal care să permită Guvernului să se retragă pe o reducere de cheltuieli, iar nu pe o modificare de taxe, în scenariul negativ în care deficitul creşte din cauza scăderii TVA. Ne dăm un an în urmă, în celebra scenă a MTO-ului de la Cotroceni, cu Ponta uitându-se în tavan şi Băsescu cerând cifre. E aceeaşi problemă acum. Atunci vorbeam de CAS. S-a dovedit că reducerea CAS, care s-a operat în toamnă, a fost absorbită de economie, în acest moment. Cu toată scena de toată jena, îmi pare rău să o spun, Băsescu nu a avut dreptate. Acum, punem problema: ce ne facem dacă cresc salariile bugetarilor şi, în acelaşi timp, scad taxele. Logica lui Lazea (economistul şef al BNR n.r.) este logica lui Băsescu, de anul trecut", a declarat jurnalistul.
Guran a făcut referire şi la declaraţiile Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, care a criticat şi el Codul Fiscal. Potrivit lui Guran, "Isărescu a cedat sau a făcut un deal la nivelul Băncii Centrale Europene cu o presiune venită şi dinspre Comisia Europeană, şi eventual via Cotroceni, astfel încât România să nu rişte deficite mari", având în vedere ce se întâmplă în Grecia. În viziunea jurnalistului, "Isărescu a jucat târziu o carte", discuţia pe Codul Fiscal fiind "politică de acum încolo".
"Recomandările venite de la Mugur Isărescu, în ultima perioadă mai degrabă, nu sunt oportune. Dacă Valentin Lazea îţi face calcule, s-a terminat. Cine suntem noi să mai zicem ceva după ce a venit Valentin Lazea să spună că "economia României e o Skoda", că "impactul e de 2,3 la sută". Problema e în felul următor: când Isărescu vrea să îţi demonstreze ceva cu cifre, am încurcat-o. Dacă Isărescu îţi spune că ar mai trebui să nu mai avem deloc TVA în România sau că TVA ar trebui să fie de 50 la sută, s-a terminat. Poţi să faci orice cu cifre şi cu statistică, până vine execuţia bugetară şi a venit execuţia bugetară, la o zi după Isărescu, care a arătat că după reducerea TVA la alimente de la 24 la 9 la sută, nu s-a simţit niciun impact. Ba mai mult, pot să spun că, brusc, în luna iunie, în România, consumul de alimente a crescut cu 12,7 la sută. În momentul în care îţi creşte dintr-o dată, într-o lună, consumul de alimente cu 12 la sută, ăia sunt bani veniţi din economia neagră", a declarat Moise Guran.
Potrivit jurnalistului, o reformă cum este noul Cod Fiscal depinde de predictibilitate iar "momentul politic" joacă şi el un rol important.
"E important momentul politic, dincolo de planul fiscal al ţării noastre, e important momentul politic şi coerenţa (...) Noi trebuia să avem un plan cu prim-ministrul, guvernatorul care să joace aceeaşi carte. Ei nu au fost în stare să îşi găsească coerenţa politică", a explicat Guran, după ce în prealabil a opinat că în ţara noastră mai sunt specialişti care pot fi consultaţi pe astfel de reforme, dar ei nu apar la televizor căci nu îi invită nimeni.
Moise Guran a mai opinat că "fără o reducere de taxe concomitentă cu campanii, cu ANAF", fără un semnal puternic cum e TVA, "nu ai nicio şansă" să reduci evaziunea fiscală, punctul central în povestea Codului Fiscal.
Reamintim că marţi, după discuţii cu ministrul de Finanţe, Mugur Isărescu şi-a exprimat temeri că măsurile de relaxare fiscală vor afecta stabilitatea macroeconomică a ţării.
"Nu e vorba nici de alb negru împotriva relaxării fiscale, este vorba de dozaj, măsură. Sunt foarte multe reduceri de impozite, la toate proporţiile sunt mari, nu sunt mici. Cifra, am căzut de acord, este de 2,2-2,3% din PIB. Ea pare mică, dar este o cifră foarte mare de natură să schimbe traiectoria economiei româneşti pentru că este prinsă într-o perioadă foarte scurtă şi chiar dacă am vrea, nu poate fi compensată dintr-o dată. De aceea, dozajul este, de fapt, cheia problemei. Şi care este calendarul. Câte (reduceri n.r.) încap fără să strici macrostabilitatea", a declarat Isărescu.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.