Noul Cod Fiscal: Cătălin Predoiu anunţă negocieri cu PSD, căruia speră "să îi vină mintea la cap"

Pe fundalul amplelor discuţii cauzate de respingerea de către Iohannis a Codului Fiscal în actuala sa formă, prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu, a declarat, luni seară, la Realitatea TV, că a fost mandatat să negocieze cu PSD-ul
Cătălin Predoiu (Epoch Times România)
Loredana Diacu
04.08.2015

Pe fundalul amplelor discuţii cauzate de respingerea de către Iohannis a Codului Fiscal în actuala sa formă, prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu, a declarat, luni seară, la Realitatea TV, că a fost mandatat să negocieze cu PSD-ul, informează Realitatea TV.

Invocând un context regional bulversat, în care se impune "simplificarea fiscalităţii, menţinerea echilibrului financiar-bugetar, reforma companiilor de stat, intrarea în educaţie şi sănătate cu refacerea sistemelor", Predoiu a explicat că liberalii sunt dispuşi să se aşeze la o "masă rotundă" cu PSD, UNPR şi celelalte partide pentru a găsi acea formulă despre care toată lumea să poată afirma că "stă în picioare zece ani".

"Intru într-o negociere acum, iniţiem discuţii cu PSD, căruia sper să îi vină mintea la cap. În baza tuturor opiniilor experţilor, pe care le avem, să găsim o formulă să spună toată lumea că stă în picioare. Începând de astăzi am un mandat. Până nu discut nu avansez cifre. Dacă şi PSD e responsabil acum, se aşază cu noi la discuţii, atunci vom găsi o formulă cu toţii", a declarat Predoiu.

Liderul liberal a mai opinat că România se află "într-o situaţie excepţional de avantajoasă dacă ştim să o jucăm acum, dacă facem reforma administraţiei, depolitizarea companiilor de stat şi simplificarea legislaţiei".

"Tema 'cine licitează mai mult la relaxarea fiscală' e una falsă, indusă de premier într-un mod inconştient. Eu sper că acum, la această iniţiativă raţională, să ne aşezăm la o masă rotundă cu toţii, cu economiştii, cu specialiştii şi să ajungem la o formulă la care, în noile condiţii apărute, de la data codului, să stea în picioare zece ani. În acest context regional bulversat, tu poţi să devii un exemplu (...) Domnul Ponta a jucat ţara la ruletă, asta e revoltător. Aici e vorba de un interes al României. Suntem într-o situaţie excepţional de avantajoasă dacă ştim să o jucăm acum, dacă facem reforma administraţiei, depolitizarea companiilor de stat şi simplificarea legislaţiei", a adăugat Predoiu.

De asemenea, prim-vicepreşedintele PNL a reiterat faptul că acordul cu FMI ar trebui prelungit, opinând că nu poţi să fii independent de partenerii externi decât dacă eşti foarte puternic din punct de vedere economic.

Declaraţiile lui Predoiu vin în contextul în care Parlamentul va dezbate în cadrul unei sesiuni extraordinare, ce va fi convocată în perioada 24-26 august, cererea preşedintelui Iohannis de reexaminare a Codului Fiscal.

Elaborat de Guvern dar susţinut şi de liberali, Codul Fiscal nu l-a convins pe preşedinte (cum, de altfel, nu a convins nici FMI-ul, Comisia Europeană, BNR-ul etc.), acesta trimiţând legea înapoi în Parlament.

Puşi în situaţia fie de a respinge Codul pe care anterior l-au votat, fie de a intra în opoziţie cu preşedintele Iohannis, liberalii au anunţat, luni, negociere cu partidele politice parlamentare, discuţii cu Banca Naţională a României etc.

Echipa desemnată de liberali pentru a demara negocieri este alcătuită din Cătălin Predoiu, Eugen Nicolaescu şi Marian Petrache.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor