Lăzăroiu: Poate reuşeşte "baronul luminat" Dragnea să domolească elanul populist al PSD

Sebastian Lăzăroiu
Sebastian Lăzăroiu (reportervirtual.ro)

Izvorul populismului din România este PSD, iar dacă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, nu va reuşit să domolească elanul populist din fruntea viitorului Comitet Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială, atunci poate va reuşi şeful social-democraţilor, Liviu Dragnea, scrie analistul politic Sebastian Lăzăroiu, într-un articol pentru evz.ro.

"Lui Ponta i-ar prinde bine un stagiu la BNR, mai mult decât o vacanţă în Florida, la câteva sute de mile de coasta dezamăgitorilor fraţi Castro, gata să bată palma cu "imperialismul american". Între timp, "baronul luminat" Dragnea se poate ocupa de neverosimila reformă a PSD. (...) Dacă Mugur Isărescu nu va reuşi să domolească elanul populist, poate va reuşi Liviu Dragnea. Nu de alta, dar izvorul tuturor acestor măsuri electoraliste este PSD. Ce se vede deocamdată e că Dragnea comandă şi Ponta execută, ceea ce pare liniştitor, doar dacă poţi intui cine-i ordonă lui Dragnea să comande.

În ceea ce priveşte Codul Fiscal, partidele se îndreaptă foarte probabil spre o scădere progresivă, în etape, a fiscalităţii, o soluţie mai rezonabilă decât cea trimisă la re-examinare. Desigur, asemenea deznodământ contrazice flagrant asigurările date de Ponta şi Teodorovici că totul se poate face fără riscuri "dintr-o bucată". Rămâne întrebarea dacă măcar unul din cei doi va demisiona sau va accepta cuminte înfrângerea. Legea salarizării bugetarilor e o altă piatră de încercare iar, aici, lui Dragnea îi va fi şi mai dificil să sune retragerea", a precizat Lăzăroiu.

În general, Dragnea are, în opinia fostului consilier prezidenţial, o viaţă grea în PSD când se ambiţionează să o ia de la capăt cu un proiect în care au eşuat, înaintea sa, Adrian Năstase, Mircea Geoană şi Victor Ponta.

"E drept că s-ar putea să aibă mai mult succes discursul: "şi eu am ca şi voi probleme cu justiţia, dar trebuie să respectăm regulile jocului", decât retorica antecesorului: "şefa DNA e pusă de mine şi, dacă nu sunteţi cuminţi, aţi văzut ce vi se întâmplă". Dar dacă PSD va reuşi? Dacă PSD va reuşi măcar un "face-lift" până la anul, atunci PNL va avea o uriaşă problemă la alegeri, pe care nici măcar Iohannis nu o va putea rezolva.

Condamnatul Dragnea s-ar putea să facă din social-democraţi un partid mult mai viu şi poate mai atractiv în comparaţie cu inerţia vizibilă a liberalilor, traşi încolo şi încoace, după cum bate vântul pe scena politică. Populişti dacă situaţia o cere, liberali dacă e nevoie, socialişti dacă e la modă, cam aşa arată PNL acum. Nimic strălucitor, nimic ofensiv, nimic consecvent, deşi sunt, chipurile, în Opoziţie. Doar o continuă bălteală şi o aşteptare lacomă de a prinde butoanele puterii cât mai curând", a afirmat Lăzăroiu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.