Isărescu, despre Codul Fiscal: "Dozajul este cheia problemei. Câte reduceri încap fără să strici macrostabilitatea?"

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a purtat marţi discuţii cu ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici pe tema implementării noului Cod Fiscal, relatează B1 TV. La finele discuţiilor, Isărescu şi-a exprimat temeri că măsurile de relaxare fiscala vor afecta stabilitatea macroeconomică a ţării.
Mugur Isărescu (Epoch Times România)
Loredana Diacu
05.08.2015

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a purtat marţi discuţii cu ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici pe tema implementării noului Cod Fiscal, relatează B1 TV. La finele discuţiilor, Isărescu şi-a exprimat temeri că măsurile de relaxare fiscală vor afecta stabilitatea macroeconomică a ţării.

"Nu e vorba nici de alb negru împotriva relaxării fiscale, este vorba de dozaj, măsură. Sunt foarte multe reduceri de impozite, la toate proporţiile sunt mari, nu sunt mici. Cifra, am căzut de acord, este de 2,2-2,3% din PIB. Ea pare mică, dar este o cifră foarte mare de natură să schimbe traiectoria economiei româneşti pentru că este prinsă într-o perioadă foarte scurtă şi chiar dacă am vrea, nu poate fi compensată dintr-o dată. De aceea, dozajul este, de fapt, cheia problemei. Şi care este calendarul. Câte (reduceri n.r.) încap fără să strici macrostabilitatea", a declarat Isărescu.

Guvernatorul a mai adăugat că "această macrostabilitatea este precum sănătatea. Îţi dai seama cât de importantă este când o pierzi şi atunci e prea târziu. Tratamentele sunt dureroase, mereu sunt întârziate, niciodată nu le faci la timp. De aceea, sub nicio formă nu trebuie să o pierdem, mai ales că s-a atins foarte greu".

Guvernatorul BNR a subliniat că şi Fondul Monetar Internaţional şi-a exprimat temeri similare cu cele ale BNR. Reamintim că reprezentanţii FMI au opinat, marţi, că noul Cod Fiscal, în forma adoptată de Parlament, ar periclita progresele făcute de România în ultimii ani în ceea ce priveşte îmbunătăţirea finanţelor publice. De asemenea, ar determina o creştere a deficitului bugetar până la cel puţin 3% din PIB în 2016 precum şi o majorare a datoriei publice, arată, într-o opinie transmisă publicaţiei „Adevărul“, Andrea Schaechter, şefa misiunii FMI pentru România, şi Guillermo Tolosa, reprezentantul al FMI pentru România şi Bulgaria.

Cei doi oficiali ai FMI au mai declarat că reanalizarea Codului Fiscal în Parlament reprezintă o oportunitate de precizare a priorităţilor fiscale pe termen mediu şi de redimensionare în consecinţă a reducerilor de impozite şi taxe propuse.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor