Mohammed Deif, liderul militar al Hamas care a eludat Israelul timp de decenii, ar fi fost ucis
![](https://image.epochtimes-romania.com/2024/05/167734_top.jpg)
Mohammed Deif, mult timp liderul militar din umbră al Hamas şi unul dintre presupuşii autori ai atacului din 7 octombrie asupra Israelului care a declanşat războiul din Gaza, ar fi fost ucis în cadrul unei lovituri aeriene israeliene de luna trecută.
Armata israeliană a declarat că l-a ucis pe Deif într-o lovitură masivă în sudul Gazei pe 13 iulie, citând "o evaluare a serviciilor de informaţii". Nu a existat niciun comentariu imediat din partea oficialilor Hamas cu privire la afirmaţia Israelului, potrivit AP.
Unul dintre fondatorii aripii militare a Hamas, Brigăzile Qassam, în anii 1990, Deif a condus unitatea timp de decenii. Sub comanda sa, aceasta a comis zeci de atentate sinucigaşe cu bombă împotriva israelienilor în autobuze şi în cafenele şi a construit un arsenal formidabil de rachete care puteau lovi adânc în Israel şi de multe ori au făcut-o.
A dobândit un statut mitic printre palestinieni, supravieţuind unui şir de tentative de asasinat israeliene şi nearătându-şi faţa în public timp de decenii. Ani de zile, el a fost în fruntea listei celor mai căutaţi oameni din Israel.
Israelul susţine că Deif şi liderul politic al Hamas din Gaza, Yahya Sinwar, au fost principalii artizani ai atacului din 7 octombrie. Împreună au reuşit să zădărnicească apărarea de frontieră a Israelului, surprinzând cea mai puternică armată din regiune şi declanşând un atac fără precedent care a ucis 1.200 de persoane, majoritatea civili, şi a luat ostatici aproximativ 250 de persoane în Gaza. Atacul a declanşat războiul Israel-Hamas, care a ucis peste 39.000 de palestinieni, majoritatea civili.
În dimineaţa atacului, Hamas a difuzat o înregistrare vocală rară cu Deif anunţând operaţiunea "Potopul Al Aqsa". În mesaj, Deif a denunţat raidurile militare din Cisiordania ocupată şi violenţele din Ierusalimul de Est şi a făcut apel la toţi palestinienii să se ridice şi să participe.
"Destul este destul", a spus el. "Ucideţi, ardeţi, distrugeţi şi blocaţi drumurile. Faceţi-i să înţeleagă că potopul Al Aqsa este mai puternic decât cred şi gândesc ei".
Afirmaţia armatei israeliene potrivit căreia Deif a murit a venit la o zi după ce liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis într-un presupus atac israelian asupra Teheranului.
Aceste evoluţii ar putea contribui la stabilirea tonului pentru restul războiului. Ele ar putea pune în pericol negocierile de încetare a focului şi ar putea stârni temeri cu privire la o escaladare regională.
Dar presupusa dispariţie a lui Deif, o figură căutată de mult timp, despre care se spune că se află în spatele celui mai mortal atac din istoria Israelului, ar fi, de asemenea, o victorie majoră pentru Israel. Aceasta i-ar putea oferi prim-ministrului Benjamin Netanyahu o rampă de lansare politică pentru a pune capăt războiului, permiţându-i să se retragă din promisiunile sale măreţe de "victorie totală" şi arătând în acelaşi timp israelienilor că, de fapt, capacităţile militare ale Hamas au suferit o lovitură zdrobitoare.
În acelaşi timp, uciderea lui Deif ar fi un eşec semnificativ pentru Hamas, atât din punct de vedere simbolic, cât şi strategic, din cauză că ar fi pierdut un actor unic în lupta armată palestiniană împotriva Israelului, chiar dacă această luptă probabil nu se va încheia odată cu presupusa moarte a lui Deif. Se crede că acesta are sau ar fi avut 58 sau 59 de ani.
Născut Mohammed al-Masri, numele său de război, Deif, înseamnă "oaspete" în arabă - un pseudonim care reflectă tendinţa sa de a schimba frecvent locul, pentru a se ascunde de Israel.
Deif, la fel ca Sinwar, a crescut într-o tabără de refugiaţi din sudul oraşului Khan Younis din Gaza la mijlocul anilor 1960. Gaza găzduieşte mai multe astfel de tabere ai căror locuitori au fugit sau au fost forţaţi să îşi părăsească casele din ceea ce este acum Israelul în timpul războiului din jurul înfiinţării acestei ţări în 1948.
Se crede că Deif s-a alăturat Hamas la scurt timp după formarea grupării islamiste palestiniene la sfârşitul anilor 1980, la începutul primei intifade (revolte) palestiniene. Ideologia grupului îndeamnă la rezistenţă armată şi la distrugerea violentă a Israelului.
În 1989, în plină revoltă, Deif a fost arestat de Israel, dar ulterior eliberat.
Michael Koubi, fost director al departamentului de investigaţii din cadrul agenţiei israeliene de securitate internă Shin Bet, este unul dintre puţinii israelieni care l-au cunoscut personal pe Deif pe vremea când acesta era un tânăr liniştit şi studios de 16 ani, închis într-un centru de detenţie din Khan Younis pentru că arunca cu pietre şi cocteiluri Molotov în soldaţii israelieni. "Era foarte, foarte patriotic, foarte implicat în Intifada", a spus Koubi.
Deif a fondat reţeaua Hamas în Cisiordania în 1993, anul în care Israelul a ajuns la un acord interimar de pace cu Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei, potrivit armatei israeliene. În acelaşi an, el a fost, de asemenea, promovat la conducerea aripii armate a Hamas.
Israelul îl consideră pe Deif responsabil pentru plănuirea mai multor atacuri care au ucis zeci de civili israelieni, inclusiv răpirea şi uciderea soldatului israelian Nahshon Wachsman în Cisiordania în octombrie 1994 şi atentatele sinucigaşe cu bombă din Ierusalim şi Ashkelon în 1996.
Se crede că atacurile de la mijlocul anilor '90 au înclinat alegerile israeliene din 1996 în favoarea lui Benjamin Netanyahu, care a obţinut o victorie surprinzătoare în faţa candidatului moderat Shimon Peres. Sub conducerea îndelungată a lui Netanyahu şi a guvernelor sale naţionaliste succesive, perspectivele unui stat palestinian independent au devenit tot mai slabe, şanse care au scăzut şi mai mult din cauza atacului Hamas şi a războiului din Gaza.
Sub comanda lui Deif, Hamas şi-a dezvoltat programul de rachete, începând cu arme rudimentare capabile să zboare doar câţiva kilometri şi evoluând într-un arsenal care putea lovi adânc în interiorul Israelului, atingând metropola de la malul mării Tel Aviv şi poalele Ierusalimului. De asemenea, el era la comandă atunci când soldatul Gilad Schalit a fost răpit în Gaza în 2006. Schalit avea să fie eliberat cinci ani mai târziu în schimbul a peste 1.000 de prizonieri palestinieni deţinuţi în închisorile israeliene, un schimb care l-a eliberat pe Sinwar.
De asemenea, se crede că Deif a contribuit la extinderea labirintului de tuneluri subterane ale Hamas în Gaza - unde se crede că s-a ascuns în timpul războiului în curs.
Koubi a declarat că amprentele lui Deif au fost prezente peste tot în atacul din 7 octombrie, de la amploarea sa până la aspectele mai surprinzătoare, cum ar fi parapantiştii care au zburat peste gard şi au aterizat în comunităţile de frontieră la începutul atacului.
"A fost foarte creativ", a spus el.
Există puţine fotografii ale lui Deif şi se crede că este de nerecunoscut pentru majoritatea palestinienilor.
Deif a fost atât de evaziv încât până şi înfăţişarea sa a fost un subiect de speculaţii. Unele relatări din presă spun că era paralizat şi folosea un scaun cu rotile de ani de zile în urma rănilor suferite în timpul unor tentative de asasinat anterioare, în timp ce altele au raportat că era capabil să meargă fără ajutor.
În 2014, presa palestiniană a afirmat că soţia şi cei doi copii ai săi au fost ucişi într-un raid aerian israelian, una dintre numeroasele încercări eşuate de a-l ucide.
Moshe Fuzaylov, un investigator de lungă durată şi fost oficial superior al Shin Bet, a declarat că, dacă Deif a fost ucis, s-ar putea deschide o fereastră de oportunitate în care Hamas va fi în dezordine, inclusiv în legătură cu moartea lui Haniyeh. Aceasta ar putea împinge grupul către o încetare a focului cu Israelul în timp ce se află într-o stare slăbită.
"Este o lovitură morală şi o lovitură operaţională foarte puternică, care transformă această organizaţie din ceva care are două picioare pe care să se sprijine într-una care şchiopătează", a continuat el.
Dar nu ar fi neapărat o lovitură mortală pentru Hamas.
"Israelul a vizat liderii politici şi militari ai Hamas în trecut", a declarat Khaled el-Gindy, analist specializat în probleme palestiniene în cadrul Institutului pentru Orientul Mijlociu, cu sediul la Washington.
"Dar liderii sunt întotdeauna înlocuibili".