Deputaţii PAS propun măsuri în susţinerea sectorului Horeca, urmare a restricţiilor în perioada pandemică

Protest HoReCa la Chişinău
Protest HoReCa la Chişinău (facebook.com/MĂR)

Deputaţii Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) Dan Perciun şi Radu Marian au înregistrat în Parlament miercuri, 14 aprilie, o iniţiativă legislativă care include măsuri de susţinere pentru industria HoReCa, una dintre cele mai grav afectate de criza pandemică.

Potrivit celor doi parlamentari, iniţiativa legislativă vine ca reacţie la dificultăţile majore cu care se confruntă agenţii economici şi salariaţii din acest domeniu, fiind unul din puţinele sectoare care încă se confruntă cu restricţii.

Astfel, deputaţii PAS propun 4 măsuri pentru domeniul HoReCa şi anume:

1. Subvenţionarea salariilor:

Oferirea din partea statului a unui adaos la salariu de 500 de lei pe săptămână angajaţilor din întreprinderile care îşi desfăşoară în continuare activitatea în cadrul programului de lucru restrâns până la ora 20:00.

Oferirea unei compensaţii de 1000 de lei pe săptămână pentru salariaţii din cadrul întreprinderilor ce şi-au sistat total activitatea (ex. sălile de ceremonii, cluburi etc.).

2. Reducerea TVA pentru domeniul HoReCa de la 12% la 5%.

3. Eliminarea penalităţilor de întârziere la plata impozitelor, în cazul în care se încheie contracte de eşalonare între agenţii economici şi stat.

4. Diminuarea costurilor de chirie pentru întreprinderile din domeniu, prin scutirea de la plata impozitului pe venit pentru veniturile obţinute pe durata anului 2021 de către persoanele fizice şi juridice care au oferit în chirie spaţii întreprinderilor din domeniul HoReCa.

În opinia deputatului PAS Radu Marian, membru în Comisia control al finanţelor publice, de la începutul pandemiei, statul nu a întreprins nicio măsură reală pentru a ajuta sectorul HoReCa, chiar dacă restricţiile pentru aceştia continuă şi în prezent.

„Este inacceptabil ca statul să nu ofere un minim ajutor atunci când impune restricţii în mod forţat unei întregi industrii. Lucrurile nu mai pot rămâne la fel”, a declarat Radu Marian.

„Prin aceste măsuri, ne propunem să rezolvăm parţial cele mai stringente probleme ale industriei – concedierile în masă ale angajaţilor, lipsa veniturilor şi costurile enorme la plata arendei. Măsurile noastre înseamnă o şansă în plus pentru ca o industrie care angajează peste 20.000 de angajaţi să poată supravieţui”, a explicat deputatul PAS Dan Perciun, membru în Comisia protecţie socială şi sănătate.

Totodată, au precizat autorii proiectului, aceste propuneri vor fi transmise şi Comisiei Situaţii Excepţionale pentru a fi aprobate în mod prioritar.

Conform unui studiu al Băncii Mondiale, aproape jumătate din angajaţii (49%) din acest domeniu şi-au pierdut locul de muncă, iar reprezentanţii sectorului declară că deja 40% din întreprinderi şi-au sistat activitatea, se arată într-un comunicat de presă al PAS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe