Slovacia afirmă că a primit vaccinuri Sputnik diferite de cele trimise pentru Uniunea Europeană. Rusia cere vaccinurile înapoi
alte articole
Rusia a cerut joi Slovaciei să returneze sute de mii de doze de vaccin Sputnik V împotriva virusului Wuhan, invocând încălcări ale contractelor.
Agenţia naţională de medicamente a Slovaciei (SUKL) a declarat că loturile de vaccinuri Sputnik V pe care le-a primit diferă de cele examinate de oamenii de ştiinţă internaţionali şi de Autoritatea Europeană a Medicamentului (EMA).
Slovacia a importat 200.000 de doze de Sputnik V luna trecută, fiind a doua ţară a Uniunii Europene care a făcut acest lucru după Ungaria, în ciuda faptului că nu este autorizată folosirea lui în UE.
Deşi a aprobat utilizarea terapeutică a vaccinului ca medicament neînregistrat şi a primit un transport iniţial, Slovacia nu a început programul de inoculare, iar Ministerul slovac al Sănătăţii a solicitat, de asemenea, Agenţiei de medicamente (SUKL) să efectueze o revizuire.
Agenţia a declarat că a constatat că forma de dozare a vaccinului - modul în care este prezentat medicamentul diferă de produsul care este în prezent examinat de Agenţia Europeană pentru Medicamente ca parte a unei revizuiri continue a vaccinului, necesare aprobării în spaţiul european.
SUKL a declarat că loturile trimise în Slovacia au prezentat, de asemenea, caracteristici diferite de cele utilizate în studiile publicate în jurnalul medical The Lancet.
Fondul de investiţii directe din Rusia (RDIF), fondul suveran rus responsabil de comercializarea vaccinului în străinătate, a negat energic acuzaţiile, etichetându-le drept „ştiri false”.
Acesta a afirmat că partea slovacă nu a testat vaccinul într-un laborator special certificat, adăugând că acest lucru încalcă obligaţiile contractuale şi că este „un act de sabotaj”.
RDIF a declarat că a solicitat guvernului slovac să trimită câteva loturi la un laborator certificat de Uniunea Europeană pentru teste suplimentare, dar şi să returneze transportul principal în Rusia.
„RDIF ... a trimis o scrisoare pe 6 aprilie 2021 prin care solicită returnarea vaccinului din cauza încălcărilor contractuale multiple, astfel încât să poată fi utilizat în alte ţări”, se menţionează într-o declaraţie, publicată pe pagina oficială de Twitter.
„Toate loturile Sputnik V sunt de aceeaşi calitate şi sunt supuse unui control riguros al calităţii la Institutul Gamaleya”, precizează Fondul rus.
Agenţia de Medicamente din Slovacia a concluzionat, de asemenea, că nu ar putea determina beneficiile şi riscurile Sputnik V, din cauza lacunelor din datele furnizate de Moscova despre testarea preclinică, producţie şi testele clinice. "O parte substanţială a datelor, aproximativ 80%, nu au fost furnizate nici după cereri repetate", se mai menţionează.
RDIF nu a răspuns la întrebările cu privire la lacunele din datele identificate de SUKL.
Potrivit RDIF, directorul său executiv Kirill Dmitriev a avut o întâlnire cu ministrul de Finanţe al Slovaciei, Igor Matovič, la începutul zilei, adăugând că „RDIF rămâne angajat să ajute populaţia Slovaciei cu vaccinarea folosind vaccinul Sputnik V.”
Având în vedere întârzierile serioase ale livrărilor de vaccinuri la nivelul întregii UE, fostul premier Igor Matovič planificase să facă din Slovacia a doua ţară a UE după Ungaria care să înceapă utilizarea vaccinului rusesc, în ciuda lipsei autorizaţiei de la Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).
Slovacia, grav afectată de o creştere a infecţiilor cu COVID-19 în ultimele luni, a dorit să accelereze programul de vaccinare.
Dar, pentru a ordona livrările, Matovič a acţionat fără să semnaleze acest lucru partenerilor săi de coaliţie şi a fost forţat să demisioneze după ce scandalul a devenit public.
Matovič a afirmat că Slovacia a comandat 2 milioane de doze, o cantitate substanţială pentru o ţară de 5,5 milioane de oameni. Nu au mai sosit alte transporturi după lotul iniţial de 200.000, deşi Matovič precizase că încă 400.000 de doze ar fi trebuit să fie livrate în martie.
Ministerul Sănătăţii din Slovacia a declarat că urmează să anunţe săptămâna viitoare alte măsuri privind utilizarea Sputnik V.