Dan Perciun: Socialiştii penalizează bătrânii pentru decizia copiilor de a nu-i susţine la bătrâneţe

Toţi bătrânii abandonaţi trebuie să beneficieze de serviciul de îngrijire la domiciliu, afirmă deputatul PAS.
Pensionară din R. Moldova care îşi vinde lucrurile personale pentru a supravieţui
Pensionară din R. Moldova care îşi vinde lucrurile personale pentru a supravieţui (facebook.com/Ilian Caşu)

Deputatul PAS Dan Perciun informează că va solicita guvernului moldovean să revizuiască o modificare a Regulamentului serviciului de îngrijire la domiciliu, astfel încât toţi bătrânii abandonaţi să beneficieze de acest serviciu, indiferent dacă sunt sau nu susţinuţi de copii.

În opinia parlamentarului, PSRM loveşte în bătrânii singuratici şi persoanele cu dizabilităţi prin faptul că în ultima şedinţă a precedentului guvern, pe 16 decembrie 2020, a fost modificat Regulamentul serviciului de îngrijire la domiciliu.

Astfel, anterior pensionarii şi persoanele cu dizabilităţi, abandonaţi de copii, beneficiau anterior, din oficiu, de ajutor din partea statului, însă odată cu modificările promovate de Guvernul Chicu, aceştia sunt obligaţi să achite pentru aceste servicii, dacă nu pot justifica lipsa susţinerii din partea copiilor. „Bătrânii au ajuns să fie penalizaţi pentru decizia copiilor de a nu-i susţine la bătrâneţe.”

Potrivit deputatului, Dodon şi Chicu au stabilit ca bătrânii singuratici, indiferent de sărăcia în care trăiesc, trebuie să achite până la 1000 de lei pe lună pentru serviciul de îngrijire la domiciliu, dacă nu pot demonstra că nu sunt susţinuţi de copii din motive obiective.

„Voi solicita Guvernului să-şi revizuiască decizia şi să garanteze accesul la acest serviciu pentru toţi bătrânii abandonaţi, indiferent dacă acest lucru le este sau nu imputabil copiilor”, a conchis Dan Perciun.

Potrivit datelor Casei Naţionale de Asigurări Sociale, la începutul anului 2019 în Republica Moldova erau 700 887 de beneficiari de pensii. 75 la sută dintre aceştia sunt persoane care au atins vârsta de pensionare. 165 de mii din totalul celor peste 700 de mii de pensionari din Republica Moldova continuă să muncească, chiar dacă au atins vârsta de pensionare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe