PAS sesizează Curtea Constituţională: Moldovenii au dreptul la un salariu minim de cel puţin 4.000 lei net

Dan Perciun, preşedintele echipei de tineret PAS
Dan Perciun, preşedintele echipei de tineret PAS (captură foto / privesc.eu)
Maria Maevschi
30.01.2021

Fracţiunea PAS s-a adresat vineri 29 ianuarie, la Curtea Constituţională (CC) pentru a-i cere să stabilească dacă cetăţenii Republicii Moldova au dreptul la un salariu minim cel puţin egal cu minimul de existenţă pentru persoanele apte de muncă şi, respectiv, solicitând astfel Curţii să declare neconstituţionale prevederile legale care stabilesc un cuantum al salariului minim sub acest nivel.

Totodată, Partidul Acţiune şi Solidaritate contestă discriminarea salariaţilor din sectorul bugetar, faţă de cei din sectorul real, prin stabilirea unui cuantum mai mic al salariului minim în sectorul bugetar decât în sectorul real.

„Facem acest pas pentru că sunt mii de oameni în această ţară care muncesc şi primesc un salariu minim mai mic decât minimul de existenţă. Majoritatea dintre ei muncesc la stat şi fac munci esenţiale în calitate de bucătari, muncitori, şoferi, îngrijitori de încăperi şi încasează salarii nete mai mici de 2.235 de lei. O oră de muncă a acestor oameni este remunerată astăzi cu mai puţin de 12 lei.

Statul nu le garantează nici măcar propriilor angajaţi un salariu de 2.002 lei net pe lună – atât costă munca acestor oameni în opinia statului Republica Moldova. Adevărul este că nici în sectorul privat lucrurile nu stau cu mult mai bine, salariul minim net în sectorul real fiind stabilit la 2.600 de lei pentru anul 2021”, a declarat deputatul PAS, Dan Perciun, într-o conferinţă de presă.

În context, parlamentarul a ţinut să remarce că încercarea statului de a justifica stabilirea unui salariu minim sub minimul de existenţă, din lipsă de resurse financiare, nu ţine.

Mai mult decât atât, deputatul PAS a concluzionat că un salariu minim net, care i-ar permite unui cuplu să crească 2 copii, ar trebui să fie stabilit cel puţin la nivelul de 4.000 de lei (MD) net.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor