„Moartea Neagră” loveşte din nou

Ciuma bubonică, denumită şi „Moartea Neagră” s-a răspândit în Madagascar, o insulă de pe coasta de est a Africii, unde a făcut deja 60 de victime.
Oamenii de ştiinţă se luptă cu epidemia (PRAKASH MATHEMA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
12.10.2013

Ciuma bubonică, denumită şi „Moartea Neagră” s-a răspândit în Madagascar, o insulă de pe coasta de est a Africii, unde a făcut deja 60 de victime. O închisoare din capitala insulei, Antananarivo, a devenit un focar de infecţie, iar ciuma s-a răspândit prin rudele deţinuţilor.

Prin penitenciarul din Antananarivo se plimbă şobolanii, care sunt cunoscuţi ca fiind principalii agenţi de transmitere ai bolii. Condiţiile de igienă din închisoare sunt aproape inexistente, iar experţii internaţionali au declanşat o adevărată campanie pentru a preveni răspândirea infecţiei, pe care o califică drept un pericol de pandemie fără precedent în ultimul secol.

„Moartea Neagră” a început să se răspândească în insulă din 2009, iar de atunci au fost înregistrate până la 500 de victime pe an, potrivit The Guardian. Anul trecut circa 300 de persoane au fost infectate, dintre care 60 au murit. Cei mai vulnerabili în faţa bolii sunt copiii.

Ciuma bubonică a fost una din cele mai violente pandemii din istoria omenirii. Se crede că a izbucnit, probabil, în Asia, după care s-a răspândit în Europa după anul 1347, unde a creat mare panică. În câţiva ani, între o treime şi o jumătate din populaţia Europei a murit, majoritatea în chinuiri groaznice. Oamenii de pe vremea când „Moartea Neagră” decima Europa credeau că a venit sfârşitul lumii.

Transpiraţia, frisoanele şi durerile îngrozitoare erau principalele semne că boala s-a instalat. În acelaşi timp, în zona axilară, pe gât, şi eventual în zona inghinală apăreau nişte umflături pline cu puroi, numite "buboane", care erau iniţial de culoare roz, apoi deveneau purpurii, iar în final negre - ajungeau şi la dimensiunea unor portocale. Victimele mureau în chinuri groaznice.

Spre deosebire de perioada Evului Mediu, în prezent ciuma bubonică poate fi tratată, dar specialiştii avertizează că aceasta trebuie depistată încă de la primele faze.

În ultimii 25 de ani, „Moartea Neagră” şi-a făcut din nou apariţia în diverse zone din Africa, Indonezia şi India.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor