Cele mai mari rase de câini

Marele Danez
Marele Danez (Facebook)

Primul lucru care atrage atenţia la câinii de talie foarte mare, este că sunt întotdeauna impunători, oferă siguranţă stăpânului, dar nu doar acestea sunt calităţile acestor rase, ci şi inteligenţa. Unele dintre cele mai inteligente animale sunt câinii de talie mare.

Cele mai mari rase de câini. Marele Danez

Este cel mai înalt câine din lume, putând ajunge până la un metru înălţime şi 54 kg. Rasa are o constituţie armonioasă, elegantă, iar blana este scurtă şi lucioasă.

Aspectul exterior al dogului german este prima şi cea mai evidentă expresie a caracterului său: constituţia sa puternică, specifică unui câine de pază, şi lătratul puternic o confirmă. Îşi adoră stăpânul, este protector cu copiii şi nu suportă singurătatea.

Cele mai mari rase de câini. Schnauzerul uriaş

Printre cele mai mari rase de câini din lume se află şi schnauzerul. Acesta există în trei variante - pitică, medie şi uriaşă - toate având acelaşi aspect: robust, musculos, cu o formă a corpului aproximativ pătrată.

Schnauzerul uriaş are o înălţime de 60-70 cm şi poate ajunge să cântărească 50 kg. Blana este formată din două straturi de păr scurt, care au o textură sârmoasă, culorile ei predominante fiind negru sau sare şi piper.

Semnele distinctive ale rasei sunt barba dură şi sprâncenele stufoase. Schnauzerul uriaş este un câine de pază, are o personalitate puternică, este foarte ataşat de stăpân şi de copii, însă neîncrezător faţă de străini.

Cele mai mari rase de câini. Ogarul irlandez

Ogarul irlandez este unul din cei mai înalţi câine din lume, având un corp alungit şi impozant, cu o musculatură masivă, un spate larg şi foarte suplu în mişcări. Ajunge cam la 86 cm înălţime şi la 54 kg. Blana acestei rase este dublă: un prim strat este scurt şi pufos, cel de la exterior este format din păr de lungime medie şi aspru. În general, blana este tigrată, de culoare gri, dar poate fi şi roşcată, neagră, maro-deschis şi alb. Este un câine curajos şi puternic, cu un caracter foarte echilibrat, protector cu copiii, care nu atacă decât atunci când este provocat.

Cele mai mari rase de câini. Ciobănescul caucazian

Câinele care aparţine acestei rase atinge, de obicei, o înălţime cuprinsă între 62 şi 70 cm, iar greutatea lui poate varia între 45 şi 65 kg. Este un câine robust, cu o osatură şi o musculatură foarte puternice. Părul este lung şi aspru, blana, cu pete sau tigrată, având zone de culoare gri şi nuanţe variate, de brun roşcat, bej, pământiu. Reprezentantul uneia dintre cele mai mari rase de câini este curajos, mai agresiv în comparaţie cu alte rase, afişează o atitudine supusă faţă de stăpân şi indiferentă faţă de străini, muşcând doar atunci când este provocat.

Cele mai mari rase de câini. Saint Bernard

Saint Bernard sau Salvatorul Alpilor este un câine de dimensiuni impresionante.

Reprezentantul uneia dintre cele mai mari rase de câini, Saint-Bernard este un câine cu o statură impozantă, viguros şi cu o musculatură bine definită, putând ajunge până la 90 cm înălţime şi 90 kg. Există o varietate de Saint-Bernard cu blană scurtă şi strălucitoare şi o altă cu blana de lungime medie, care poate fi uşor ondulată. Indiferent de lungimea părului, blana este întotdeauna în aceleaşi două culori: roşcat cu alb.

Una dintre cele mai mari rase de câini este totodată şi una dintre cele mai afectuoase: sare întotdeauna în ajutorul unei persoane aflate în dificultate şi este cel mai bun protector al copiilor.

Are un foarte dezvoltat simţ al proprietăţii şi nu devine agresiv decât atunci când stăpânii sunt în pericol.

Cele mai mari rase de câini. Terra nova

Robust şi viguros, Terra nova impresionează prin forţa fizică de care dă dovadă. Poate ajunge până la o înălţime de 71 cm şi poate cântări până la 70 kg. Prezintă două straturi de blană, cel de la interior fiind scurt şi dens, iar cel exterior de lungime medie şi cu aspect uleios, rezistent la apă. Culorile predominante sunt negru, alb cu pete negre sau maroniu.

Este o rasă blândă şi prietenoasă, care se încrede în oameni. Este devotat familiei, protector cu copiii şi nu este agresiv cu străinii care nu au intenţii rele. Instinctul de salvare la acest câine este foarte dezvoltat, fiind un bun salvator al oamenilor de la înec.

Ei nu latră, este necesar doar să arate dinţii şi să ia poziţia de atac, pentru că după asta orice intrus să renunţe la planurile sale. Aceşti câini se ataşează foarte tare de oameni, de aceea orice despărţire pe durată mai lungă va fi foarte greu suportată de câine.

Cele mai mari rase de câini. Cane Corso

Este una dintre cele mai vechi rase din lume. Este un câine de talie mare, masiv, viguros, bine construit, cu un corp puternic, musculos. Este mai mult lung decât înalt, cu un cap lat, bot scurt, nas negru şi maxilare puternice. Înălţime poate ajunge între 58-72 cm.

Contururile nete ale corpului sau scot în evidenţă musculatura puternică. Părul său este scurt, strălucitor şi foarte strâns pe corp. Puternic şi frumos, este un molossoid destul de mare, dar fără a fi greoi sau foarte masiv. Este un câine robust şi destul de rezistent.

Calmul şi echilibrul lui nu înseamnă că este un câine apatic, leneş, amorf. Temperamental şi seducător – este un adevărat meridional dinamic, dar, în acelaşi timp, calm, liniştit şi calin. Faţă de străini este neîncrezător, le analizează mişcările şi intenţiile, dar nu este impulsiv şi nu acţionează decât dacă stăpânul se află, cu adevărat, în pericol. Adoră copiii, participă la jocul lor, le acceptă toate obrăzniciile, veghează asupra lor cu blândeţe şi nu este brutal nici atunci când tratamentul pe care i-l aplică cei mici devine de nesuportat. Chiar dacă masculii sunt, în mod natural, mai dominanţi, un Cane Corso corect socializat este destul de tolerant cu ceilalţi câini. Trebuie educat cu fermitate, iar ierarhia „haitei“ va fi stabilită imediat ce puiul a ajuns în noua lui casă. Poate deveni un câine foarte periculos pentru societate, dacă ajunge în mâinile unui stăpân nepotrivit.

Cele mai mari rase de câini. Dog de Bordeaux

Câinele Dog de Bordeaux, de asemenea cunoscut şi ca mastiff-ul francez, apare ca un animal puternic, muscular. Este un câine de talie mare, cu corpul mai mult lung decât înalt, care-şi păstrează o alură de supleţe, o prezenţă atletică, sugerând vioiciune şi iuţeală în mişcări. Capul este foarte mare (probabil cel mai mare craniu din lumea canină în raport cu trupul), de formă trapezoidală văzut din faţă, lat, cu botul scurt şi nasul cârn. Mandibula este proeminentă, cu dinţii uşor expuşi. Urechile sunt prinse în plan înalt, fără a fi prea mari, au vârful rotunjit şi sunt lăsate. Pielea este puternic încreţită în jurul ochilor şi a botului, contribuind la o imagine ameninţătoare. Blana are părul scurt, fin şi moale, aderent la corp şi poate fi de culoare roşu-mahon, castaniu, maro-roşcat sau portocaliu.

Cele mai mari rase de câini. Kuvasz

Este o rasă originară din Tibet, dar asociată de obicei cu Ungaria, pentru că regii maghiari i-au folosit frecvent pentru pază şi vânătoare.

Este un câine foarte mare, un adult putând ajunge la 76 cm înălţime şi 68 kg. Au blana albă, foarte deasă.

Instinctele protectoare naturale ale Kuvasz-ului îl fac să fie una dintre cele mai bune rase pentru paza turmelor de oi, în ziua de astăzi.

Kuvasz-ul este un protector înnăscut şi poate fi întrucâtva posesiv. Fiecare membrul al familiei sale este considerat un membru al haitei sale, iar Kuvasz-ul îşi va apăra haita până la ultima suflare. Rasa tinde să devină independentă şi necesită o implicare cât se poate de mare, timpurie, in direcţia dezvoltării unor aptitudini sociale adecvate.

Cele mai mari rase de câini. Rhodesian Ridgeback

Originar din Zimbabue, Rhodesian Ridgeback, cunoscut de asemenea şi ca vânătorul de lei african, este un câine arătos si impunător, cu un caracter independent. Neadresându-se oricărui iubitor de câini, acest câine este devotat familiei sale şi are nevoie de un stăpân ferm şi consecvent care să-i modeleze şi să-i cizeleze personalitatea.

Frumos şi demn, Rhodesian Ridgeback este un câine magnific. Capul este plat şi lat cu ochi rotunzi şi strălucitori care-i conferă câinelui o expresie inteligentă. Culoarea ochilor trebuie să fie în tandem cu cea a nasului. Dacă nasul este negru, ochii sunt închişi la culoare. Dacă nasul este maron, ochii sunt de culoarea chihlimbarului. Urechile sunt de dimensiune medie şi sunt situate în vârful capului. Ele sunt late la bază şi se îngustează spre vârful rotunjit. Botul este lung şi puternic, la fel şi fălcile.

Corpul Rhodesian Ridgeback-ului este masiv şi puternic, cu un torace adânc, un adult atinge o înălţime la nivelul greabănului de circa 63-69 cm la mascul şi de 61-66 cm la femelă şi o greutate corporală în jur de 36-41 kg la mascul şi de 29-34 kg la femelă.

Cea mai caracteristică trăsătură a Rhodesian Ridgeback-ului este „coama” lui. Este o creastă de păr care se evidenţiază de-a lungul coloanei vertebrale, păr care creşte în direcţia opusă sensului de creştere al celui de pe restul corpului.

Un câine supus şi loial familiei sale, Rhodesian Ridgeback poate fi distant şi chiar agresiv cu străinii. Chiar dacă este un câine de talie mare şi-i place să alerge în curtea îngrădită, acest câine preferă viaţa în interiorul căminului. Curat şi liniştit, Rhodesian Ridgeback este un câine de casă ideal.

Se adaptează traiului într-un apartament atâta timp cât beneficiază de un regim de mişcare adecvat. El este relativ inactiv în interiorul căminului, astfel că va fi cel mai fericit dacă îi puneţi la dispoziţie o curte mare în care să-şi poată consuma energia.

Când este scos afară, trebuie ţinut în lesă sau într-o curte securizată cu un gard înalt deoarece unii dintre ei nu sunt prea prietenoşi cu străinii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură