Miting de protest faţă de defrişările din Parcul Lumea Copiilor

Defrişări Parcul Lumea Copiilor, Bucureşti, 27 mai 2014
Defrişări Parcul Lumea Copiilor, Bucureşti, 27 mai 2014 (Salvaţi Parcul Tineretului, Facebook)

Un grup de bucureşteni ce încearcă să oprească defrişarea copacilor din Parcul Lumea Copiilor/Tineretului, organizează mâine, începând cu orele 16:00, un miting de protest pentru salvarea parcului şi oprirea distrugerii spaţiilor verzi.

Protestul, organizat pe Facebook, pe pagina Salvaţi Parcul Tineretului (https://www.facebook.com/SalvatiParculTineretului2012) are loc după ce în zonă au demarat lucrările premergătoare construirii unui complex rezidenţial, pe o suprafaţă de parc retrocedată în circumstanţe, cel puţin dubioase, în urmă cu 7 ani.

Dezvoltatorul complexului rezidenţial, SC. CONSTRUCTII LOCUINTE NOI CHI SRL, a tăiat în repetate rânduri copaci pe respectiva suprafaţă de teren, aparent nederanjat nici de protestele publice, nici de presă, nici de amenzile (nu foarte numeroase) care au urmat.

În consecinţă, bucureştenii care locuiesc în cartier fac un apel către toţi iubitorii parcului şi ai naturii în general, invitându-i la protestul de mâine:

"20.000 (douăzeci de mii) de metri pătraţi din Parcul Tineretului sunt pe cale a fi defrişaţi. Aici se află sute de copaci de peste 25 de ani. Pe acest teren se doreşte a se construi un cartier rezidenţial. Împreună putem opri asta!" este apelul organizatorilor.

Reamintim că suprafaţa unde s-au tăiat copacii, aflată la marginea parcului, a devenit proprietate privată în urma unei cumpărări de drepturi litigioase (reţetă consacrată prin care vaste suprafeţe verzi au fost retrocedate unor varii grupuri de interese cu speze la primării) pe ea urmând a se construi bloculeţe pentru locuit, în pofida faptului că legea interzice categoric construcţiile pe spaţiile verzi.

În schimbul a numeroase loturi de 200-300 de metri pătraţi ale căror drepturi litigioase le cumpărase, proprietara terenului unde se defrişează, o doamnă pe nume Marioara Micşunescu a obţinut de la fostul primar Videanu un teren de 20.107 metri pătraţi din rezerva de retrocedare prevăzută de primar în Parcul Tineretului, exact pentru eventualitatea în care cei ce revendicau terenuri câştigau procesele pentru retrocedări, procese pe care în mod normal nu aveau cum să le câştige, căci legea 213 interzice retrocedarea domeniului public. Totuşi, procesele s-au câştigat.

Situaţia parcelei din Tineretului unde SC. CONSTRUCTII LOCUINTE NOI CHI SRL a defrişat de zor fără avizele aferente şi în baza unei autorizaţii de construcţii obţinute de la primăria de sector, nu de la Primăria Capitalei, cum ar fi fost firesc, având în vedere suprafeţele verzi mari afectate, ar putea fi rezolvată foarte simplu, dacă statul ar fi cu adevărat interesat de rezolvarea ei şi anume, terenul să fie declarat de utilitate publică, aşa cum s-a procedat cu parcul Bordei, şi expropriat. Această abordare a fost, de fapt, încercată în 2009, când Senatul a adoptat un proiect de lege în acest scop. Proiectul fiind blocat apoi de deputaţi.

Cum statul nu se grăbeşte să salveze însă parcul, bucureştenii ies în stradă, încercând să obţină o reacţie de la autorităţi. Protestul va avea loc începând cu orele 16:00, chiar în faţa zonei defrişate, pe strada Pridvorului 28. Mai multe informaţii pe pagina evenimentului, https://www.facebook.com/events/642618079147470/

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne