Misterul din Noua Zeelandă: în două zile au murit 145 de balene-pilot

Experţii nu sunt încă în măsură să explice cu certitudine cauza incidentelor repetate de eşuare a cetaceelor.
Balene-pilot eşuate în Mason Bay, pe insula Stewart (Noua Zeelandă) (Photo: New Zealand Department of Conservation)
Maria Caubin
27.11.2018

De ani de zile, biologii studiază cazul "sinuciderii" balenelor-pilot dar nu au încă un răspuns clar. Poate că este vorba despre un fenomen natural sau poate este o consecinţă a practicilor militare sau de pescuit (emisia de semnale subacvatice nocive). Cert este, însă, că pe coasta de sud a insulei Stewart, Noua Zeelandă, se înregistrează un număr mare de decese ale cetaceelor.

Anul trecut, au eşuat 650 de balene numai în zona de nisip Farewell Spit. În acest an, cifra poate fi chiar mai mare, în special din cauza apariţiei, în weekendul trecut, a 145 de balene-pilot moarte – cifra este provizorie - în Mason Bay, pe insula Stewart.

Surse din cadrul Departamentului de Conservare, citate de publicaţia Stuff din Noua Zeelandă, au notat că primele animale eşuate în nisip au fost găsite sâmbătă, 24 noiembrie, fără a specifica vreo ipoteză despre cauzele acestei pierderi masive.

Una dintre ipoteze este aceea că balenele-pilot sunt cetacee sociale şi trăiesc în grupuri care se deplasează împreună, iar dacă unul dintre animalele care conduce grupul îşi pierde orientarea şi eşuează pe coastă, o mare parte din grup îi urmează soarta. Cu toate acestea, nu este exclus nici faptul că sistemul sofisticat de comunicare şi ecolocaţie al acestor cetacee poate fi afectat de sonarul folosit de ambarcaţiuni militare sau de pescuit, zgomot care ar putea declanşa dezorientarea liderilor grupului de balene-pilot.

Alte explicaţii posibile pentru acest tip de accidente includ boli, schimbări bruşte ale mareelor, atacul prădătorilor sau condiţii meteorologice extreme.

Eşuarea masivă din weekend-ul trecut a fost descoperită de un turist care, sâmbătă noaptea, a alertat autorităţile cu privire la situaţia balenelor-pilot.

Jumătate dintre cetaceele prinse în nisip erau deja moarte atunci când au sosit echipele de salvare, a declarat Ren Leppens, responsabil cu operaţiunile din Rakiura din cadrul Ministerului de Conservare din Noua Zeelandă.

"Din păcate, posibilitatea repunerii lor în apă cu succes era foarte mică. Zona îndepărtată, lipsa personalului şi deteriorarea stării balenelor au sugerat că cel mai bun lucru ce se putea face pentru ele era să fie sacrificate", a afirmat Leppens în declaraţiile colectate de agenţia EFE.

Mai multe informaţii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor