Miron Cozma se declară parte vătămată în dosarul Mineriadei
alte articole
Acuzat de infracţiuni contra umanităţii, Miron Cozma, cel care în iunie 90, alături de ortacii săi, umplea Bucureştiul de teroare s-a prezentat marţi la Parchetul General pentru a fi audiat în dosarul "Mineriadei."
La intrarea în sediul Parchetului General, Cozma a declarat că el se consideră parte vătămată în dosar, deoarece a fost luat cu forţa din faţa Primăriei Petroşani de un grup "securisto-comunist" şi adus în Capitală, relatează Agerpres.
De asemenea, Cozma a mai susţinut că el nu a ştiut de plecarea trenurilor cu mineri din Valea Jiului spre Capitală, şi l-a acuzat pe Ion Iliescu de faptul că i-a îmbrăcat pe mineri în soldaţi.
"Cine erau ăia îmbrăcaţi în mineri lângă Ion Iliescu în balconul Guvernului? Cine erau ăia îmbrăcaţi la Complexul Expoziţional? Încă o dată, minerii din Valea Jiului au stat la Polivalentă. Noi am fost cantonaţi la Polivalentă în prima etapă. Am să vă spun şi alte lucruri. Au îmbrăcat minerii în soldaţi. Adică ăia care veniseră şi chipurile rămăseseră i-au îmbrăcat în soldaţi să vă prostească (...)", a declarat Miron Cozma, adăugând că Traian Băsescu şi Emil Constantinescu ar trebui să fie cercetaţi pentru favorizarea lui Ion Iliescu.
Totodată, Cozma a negat că actualul vicepremier, Gabriel Oprea ar fi fost garda lui de corp, susţinând că acesta a fost doar angajatul clubului de fotbal Jiul Petroşani.
Întrebat de presă cum comentează atitudinea vicepremierului legată de moartea poliţistului Bogdan Gigină, Miron Cozma a spus: "Aceşti neocomunişti au reinventat stilul de plimbare prin Capitală cu tot felul de girofare. Nu s-a schimbat nimic. Aceeaşi atitudine. Un conducător uită că, dacă este pus acolo, trebuie în primul rând să demonstreze un respect faţă de cei din jur. Păi cum ne respectă ei pe noi când ei vin, ca pe vremea lui Ceauşescu, cu acele coloane infinite de maşini? Nu s-a schimbat nimic în mentalitatea de tip comunist. (...) Nu va demisiona. El a fost mereu în echipa lui de putere, păi de ce credeţi că a venit în jurul meu? Credeţi că a venit întâmplător în jurul meu? Eu aveam putere în acea perioadă", a declarat fostul lider al minerilor.
Reamintim că procurorii îl acuză pe Cozma că, în calitate de fost preşedinte al Ligii Sindicatelor Miniere Libere "Valea Jiului" a organizat, în iunie 1990, deplasarea în Capitală a 10.000 de mineri.
Foştii lideri sindicali, directori sau angajaţi la exploatările miniere Aninoasa, Lonea Deva, Motru, Ţebea, Petrila, Bărbăteni, Paroşeni şi Comăneşti sunt acuzaţi de asemenea că au organizat deplasarea minerilor la Bucureşti.
În dosarul Mineriadei au mai fost puşi sub acuzare fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, general-maior (rez.) Corneliu Diamandescu, gen (rez.) Peter Petre (fost comandant al U.M. 0575 Măgurele), gen (rez.) Vasile Dobrinoiu (fost comandant al U.M. 0828 Băneasa — Şcoala Militară Superioară de Ofiţeri a MAI), viceamiral (rez.) Emil "Cico" Dumitrescu (fost şef al Direcţiei Generale de Cultură, Presă şi Sport din MAI), general maior (rez.) Mugurel Florescu (fost şef al Parchetului Militar), Nicolae Dumitru (fost vicepreşedinte al FSN), Cazimir Ionescu (fost vicepreşedinte al CPUN).
Potrivit ordonanţei întocmite de Parchetul Militar, fostul preşedinte, Ion Iliescu este acuzat că "în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, în calitate de preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţionala (CPUN), împreună cu Roman Petre, Măgureanu Virgil, Voiculescu Gelu-Voican, Dumitru S. Nicolae, general (rez.) Chiţac Mihai, general-maior (rez.) Diamandescu Corneliu, general maior (rez.) Florescu Mugurel şi alţii, a decis reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, în baza acestei hotărâri fiind declanşat, în dimineaţa zilei de 13.06.1990, un atac asupra unei populaţii civile, la care au participat forţele militare ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale şi Serviciului Român de Informaţii, atac soldat cu decesul a patru persoane şi rănirea a altor trei prin împuşcare, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 270 de persoane".
Procurorii mai arată că Iliescu, Petre Român, Virgil Măgureanu, Gelu Voican Voiculescu, Nicolae Dumitru, Corneliu Diamandescu, Mihai Chiţac şi Mugurel Florescu au decis, pe data de 13 iunie 1990, organizarea unei deplasări la Bucureşti a unui număr de peste 10.000 de mineri din Valea Jiului, care au continuat atacurile din Piaţa Universităţii asupra populaţiei civile, provocând vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane
Reamintim că pe 13 iunie 1990, trei garnituri de tren pline cu mineri plecau din Petroşani spre Bucureşti, pentru că a doua zi de dimineaţă, minerii, conduşi de Cozma să năvălească spre Piaţa Universităţii, zona declarată liberă de neocomunism.
"Dragi mineri, mă adresez dvs. mulţumindu-vă pentru răspunsul de solidaritate muncitorească pe care şi de astă-dată l-aţi dat, la chemarea noastră. Delegaţia de mineri, în frunte cu dl Cozma, se va deplasa către Piaţa Universităţii, pe care vreau să o reocupaţi dvs. Avem de a face cu elemente de-a dreptul fasciste, elemente incitate, multe din ele drogate..." li se adreasa Ion Iliescu minerilor în dimineaţă zilei de 14 iunie.
Urmare a acestui apel, studenţi, lideri ai acestora, profesori, intelectuali au fost bătuţi sălbatic sau arestaţi de ortaci. De asemenea, în drumurile" lor prin Capitală, minerii lui Cozma au devastat şi sediile PNŢCD şi PNL.
Pe 15 iunie, Ion Iliescu le-a mulţumit călduros minerilor pentru acţiunile lor vitejeşti
"Vă mulţumesc pentru ceea ce aţi demonstrat şi în aceste zile, că sunteţi o forţă puternică, cu o înaltă disciplină civică, muncitorească, oameni de nădejde, şi la bine, dar mai ales la greu", li s-a adresat Iliescu ortacilor.