Marian Munteanu: "Poporul român are dreptul să afle cine şi-a bătut joc de ţara asta"

La un sfert de veac de la Mineriada în urma căreia a fost la un pas de moarte, Marian Munteanu reaminteşte că românii au dreptul să afle cine a îndreptat ţară spre teroare şi distrugere.
Mineri la mineriadă în Bucureşti
Mineri la mineriadă în Bucureşti (Epoch Times România)

Bătut de mineri în 1990 până a fost băgat în comă, Marian Munteanu, fost lider al studenţilor, a comentat într-o intervenţie telefonică la B1 TV redeschiderea dosarului Mineriadei precum şi declaraţiile lui Miron Cozma care a susţinut joi că vinovatul pentru evenimentele din 1990 este "un grup organizat" şi că nu e de acord să "se pună anatema pe toţi minerii".

Întrebat despre afirmaţiile lui Miron Cozma, care, la 25 de ani după ce a adus minerii în Piaţa Universităţii să-i rupă în bătaie pe studenţi a fost pus, finalmente sub urmărire penală în dosarul Mineriadei, Munteanu a declarat că vorbele acelui infractor nu îl interesează , Cozma minţind "cu neruşinare, ca de obicei".

"Nu ştiu de ce îl băgaţi în seamă, sincer, că spune numai prostii. A existat un proces cu privire la tentativă de omor asupra mea. (...) Cu acest prilej au fost identificate toate persoanele care au participat la agresiune. Cu unii dintre ei m-am întâlnit şi eu după eveniment şi au venit să îşi ceară iertare. Toţi erau mineri. Unul dintre ei, săracu', mi-a părut rău de el, a făcut şi închisoare. (...) Sigur că este posibil ca printre mineri să fi fost o mulţime de oameni ai forţelor guvernamentale, asta iarăşi nu am motive să mă îndoiesc, pentru că li s-au arătat diferite locaţii în oraş. Au ajuns în locuri în care amărâţii ăia nu aveau cum ajunge, dar a promova în continuare aiurelile acestui tartor...", a declarat Munteanu.

Întrebat ce crede că se mai poate afla nou, căci deja există un dosar cu toate dovezile, care nu a fost însă dus până la capăt, Munteanu a precizat că românii au dreptul să afle cine a deturnat ţara înspre teroare şi distrugere, în urmă cu un sfert de veac.

"Dincolo de aspectul reparator care priveşte situaţia victimelor pentru că au fost sute şi mii de oameni au suferit violenţe, agresiuni, alte zeci şi sute de mii care şi-au luat apoi lumea în cap şi au fugit, dar întreg poporul român are dreptul să afle cine şi-a bătut joc de ţara asta îndreptând-o spre un regim de teroare şi de distrugere, în loc să mergem pe un drum firesc către democraţie şi normalitate. Acesta este lucrul cel mai important care ar putea fi aflat în urma unei investigaţii profesioniste.", a declarat Munteanu.

Marian Munteanu a mai adăugat că "în aceşti 25 de ani au vorbit tot felul de oameni despre evenimentele de atunci. Unii şi-au dat cu părerea, alţii au spus ce au văzut, alţii au spus ce le-au spus alţii să spună, alţii au provocat sau întreţinut diversiuni sau au creat neînţelegeri şi dezinformări. O anchetă profesionistă are capacitatea de a merge dincolo de informaţiile astea vehiculate cu mai mult sau mai puţin profesionalism şi să meargă pe firul faptelor şi să facă o demonstraţie clară ca să aducă pentru societatea românească clarificarea acestui aspect".

Reamintim că Miron Cozma s-a prezentat astăzi la Parchetul General pentru audieri în dosarul Mineriadei, redeschis la un sfert de veac de la năvălirea hoardelor de mineri în Capitală, unde au fost chemate de Ion Iliescu.

Recomandăm şi Înregistrările video cu prestaţia lui Iliescu la Mineriadă, ascunse de TVR cât a fost preşedinte (Video)

În acest dosar pentru a cărui soluţionare victimele Revoluţiei şi mineriadelor nu au încetat să se lupte, au fost puşi sub acuzare, luni, Ion Iliescu, Virgil Măgureanu şi Emil "Cico" Dumitrescu iar astăzi, Tiberiu Niţu i-a cerut preşedintelui Iohannis declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de urmărire penală faţă Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi Victor Atanasie Stănculescu pentru crime contra umanităţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne