Mircea Geoană vrea să fie preşedinte... de partid. Ori la PSD, ori la noul PSD

Viitorul preşedinte de partid Mircea Geoană are două opţiuni. Ori va ocupa şefia PSD în urma marelui Congres, ca urmare a acceptări de către foştii săi colegi a platformei pe care intenţionează să o propună, ceea ce ar invalida practic excluderea sa, ori va ocupa şefia noului PSD pe care promite să-l înfiinţeze alături de Marian Vanghelie.
Mircea Geoană. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
22.01.2015

Viitorul preşedinte de partid Mircea Geoană are două opţiuni. Ori va ocupa şefia PSD în urma marelui Congres, ca urmare a acceptării de către foştii săi colegi a platformei pe care intenţionează să o propună, ceea ce ar invalida practic excluderea sa, ori va ocupa şefia noului PSD pe care promite să-l înfiinţeze alături de Marian Vanghelie.

În cadrul unui interviu pentru Gândul Live realizat miercuri, senatorul Mircea Geoană, exclus din PSD încă din luna noiembrie, dezvăluie că şi-a pus speranţele în Congresul PSD, forul suprem al formaţiunii, a cărei dată urmează să fie stabilită în martie. Aici, senatorul susţine că vor fi tranşate toate problemele importante ale PSD, inclusiv cea a excluderii sale "pe care Victor Ponta şi un număr de acoliţi au făcut-o în mod abuziv."

PSD primeşte "şansa unui nou început"

Mircea Geoană promite să le prezinte foştilor colegi, în perioada următoare, un proiect politic pentru ţară de stânga autentic, fiind convins că la marele Congres PSD platforma sa va aduna mulţi simpatizanţi - "foarte mulţi colegi şi colege din generaţiile mai tinere, cele mai experimentate" - şi va avea câştig de cauză.

Cu siguranţă, Mircea Geoană se bazează însă şi pe cei câţiva zeci de parlamentari PSD cu care a purtat discuţii pentru a se alătura noului partid pe care intenţionează să îl fondeze alături de Marian Vanghelie.

Senatorul susţine că are o responsabilitate să-i ofere partidului din care provine "şansa unui nou început" - respectiv platforma cu care va candida la Congres alături de ceilalţi colegi ai săi care doresc şefia partidului.

"Nu ştiu cum poate să candideze Mircea Geoană la Congresul unui partid din care nu face parte", a comentat Liviu Dragnea, la Realitatea TV.

Potrivit recent exclusului senator, statutul PSD prevede că leadership-ul se alege de către întreaga masă de membri ai partidului, iar, dacă platforma are succes, excluderea sa ar fi "nulă de drept".

"Nu poziţiile sunt importante acum, nu este scopul meu în viaţă să fiu preşedinte la PSD sau la noul PSD în eternitate", susţine Mircea Geoană, care dă asigurări că pentru el nu poziţia este importantă, ci calitatea proiectului şi oamenilor care îl susţin.

"Un mincinos", a fost replica lui Liviu Dragnea, care îl acuză pe acesta că face foarte mult rău acestui partid care l-a făcut preşedinte (PSD).

Planul B

La rândul său, senatorul a subliniat că, dacă la conducerea formaţiunii rămâne cuplul Victor Ponta-Liviu Dragnea, se vede obligat să meargă pe un drum separat, cu un partid separat. Mircea Geoană a avansat din nou ideea unei mari coaliţii de guvernare de tip german, la care să ia parte "noul PSD" şi "noul PNL".

Deşi susţine că a vorbit cu liderii PNL despre această nouă construcţie, Mircea Geoană recunoaşte că, pentru o astfel de coaliţie de tip german trebuie să îl urmeze cât mai mulţi foşti colegi din PSD, iar dacă acest lucru se va întâmpla, atunci cele două partide vor putea să propună un proiect de ţară comun.

"Moţiunea de cenzură, nu merge nimeni blând, sunt suficienţi să avem masă critică, dar eu nu vreau să fiu un nou Gabriel Oprea sau un nou Tăriceanu. Eu nu mă duc cu soluţii mediocre, să fiu un petec la sacul mare al PNL.

Dacă facem un proiect şi dacă preşedintele şi noul PNL sunt dispuşi să facă o mare coaliţie de tip german (...), eu vă spun că nu este vorba de 30-40-50 de parlamentari cât ar fi nevoie pentru o moţiune de cenzură, ci vor fi probabil, în opinia mea, o parte importantă a actualei majorităţi", a mai precizat Mircea Geoană.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor