Miracolul creşterii economice germane în plină criză

Economia germană are succes pe pieţele din lumea întreagă în domenii precum industria chimică, a maşinilor şi echipamentelor şi a automobilelor. Actuala creştere economică se explică însă şi prin reţete de criză precum munca scurtă, care au oprit un şomaj de masă, explică Christian Dreger, şeful Departamentului Macroanaliză şi Prognoză din cadrul Institutului de cercetări economice (DIW) din Berlin.
(photos.com)
Matei Dobrovie
01.02.2013

Economia germană are succes pe pieţele din lumea întreagă în domenii precum industria chimică, a maşinilor şi echipamentelor şi a automobilelor. Actuala creştere economică se explică însă şi prin reţete de criză precum munca scurtă, care au oprit un şomaj de masă, explică Christian Dreger, şeful Departamentului Macroanaliză şi Prognoză din cadrul Institutului de cercetări economice (DIW) din Berlin.

Care a fost răspunsul Germaniei la criza financiară şi economică globală?

Pe lângă încercările de a optimiza stabilizatorii automaţi (veniturile mai mici şi cheltuielile mai mari în perioadele de recesiune economică), politicile fiscale au fost modificate prin creşterea cheltuielilor guvernamentale şi investiţiile în infrastructură şi prin scutiri fiscale şi subvenţii pentru anumite sectoare. Un astfel de exemplu este programul de casare auto (Abwrackprämie), care a fost implementat şi în alte ţări. Pentru a evita concedierile, a fost susţinută scurtarea programului de lucru (Kurzarbeit). Firmelor ale căror pieţe principale au fost lovite puternic de criză li s-a facilitat accesul la credite.

S-au aflat politicile de tipul scurtării programului de muncă la baza actualei creşteri economice de 3%?

Munca scurtă (Kurzarbeit) a ajutat la stabilizarea pieţei muncii prin păstrarea unui număr foarte ridicat de angajaţi încă din perioada de criză. O serie de reforme ale pieţei muncii realizate în ultimii ani au reuşit să producă un declin al şomajului pe termen lung. Creşterea actuală este determinată de redresarea economiei mondiale. În particular, Germania înregistrează o creştere puternică a exporturilor şi a nevoii de investiţii.

De unde vine competitivitatea produselor germane? Care sunt principalele bunuri germane de export şi care sunt cele mai importante pieţe?

Exportatorii germani înregistrează succese în special în industria chimică, a maşinilor şi echipamentelor şi a automobilelor. Sunt, de asemenea, lideri de piaţă în materie de tehnologii verzi. O parte semnificativă a exporturilor (mai mult de 40%) este formată din bunurile productive, care sunt mai puţin sensibile la fluctuaţii. Asta înseamnă că exporturile germane sunt, de asemenea, destul de robuste în cazul în care euro se apreciază. În general, cererea globală este mai importantă decât competitivitatea preţului pentru a explica succesul exporturilor. De exemplu, exporturile către statele Europei de Est au crescut exponenţial înainte de criză. În acest caz, costurile au relevanţă minoră.

De ce este criticată politica de exporturi a Germaniei?

Se pot observa grave dezechilibre între ţările din zona euro. În timp ce unele state au deficite substanţiale, Germania realizează surplusuri uriaşe. În schimb, cererea domestică din Germania a fost destul de modestă în anii premergători crizei. Astfel, critica vizează politicile guvernamentale care ar trebui să crească consumul intern. Dacă creşterea economică a Germaniei ar fi legată de factorii interni mai îndeaproape, importurile s-ar accelera, ceea ce înseamnă că şi exporturile din alte state sunt stimulate.

Exportatorii germani înregistrează succese în special în industria chimică, a maşinilor şi echipamentelor şi a automobilelor. Sunt, de asemenea, lideri de piaţă în materie de tehnologii verzi. O parte semnificativă a exporturilor (mai mult de 40%) este formată din bunurile productive, care sunt mai puţin sensibile la fluctuaţii. Asta înseamnă că exporturile germane sunt, de asemenea, destul de robuste în cazul în care euro se apreciază.

Care sunt soluţiile Germaniei la actuala criză a datoriilor din zona euro?

Germania şi celelalte state membre ale zonei euro oferă mai mult credit ţărilor cu deficit. Cu toate astea, o conversie a datoriilor ar trebui discutată. Ar trebui să fie o opţiune validă, în special pentru Grecia, şi poate fi mai puţin costisitoare decât o prelungire permanentă a creditului.

Are Germania de câştigat de pe urma unui euro puternic? Sunt beneficiile pe care le trage din UE mai mari decât costurile/contribuţia?

Efectul net pentru economia germană este cu siguranţă pozitiv. Un euro puternic poate contribui la o scădere a costurilor importurilor. Consumatorii beneficiază de mai multă concurenţă pe o piaţă internă mai mare şi de un declin al inflaţiei, chiar comparativ cu perioada Deutsche Mark.

Este China cea mai mare piaţă pentru produsele germane? Se îndepărtează economic Germania de Europa şi se apropie de ţările BRIC?

Europa va rămâne piaţa cea mai importantă pentru produsele germane. De exemplu, aproximativ două treimi din exporturile germane sunt îndreptate spre ţările din zona euro. Procentul de exporturi către ţările BRIC este destul de mic, dar sunt dinamice, mai ales în privinţa Chinei. În prezent, China absoarbe puţin peste 5% din exporturile Germaniei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor