Ministrul Sănătăţii desfiinţează casele judeţene de asigurări de sănătate!
alte articole
Pentru a face economii la bugetul ministerului, casele judeţene de asigurări de sănătate vor fi desfiinţate, a anunţat marţi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
Ministrul a mai afirmat că are în vedere desfiinţarea Direcţiilor de Sănătate Publică şi a Caselor Judeţene pentru Asigurări de Sănătate şi că va pune în dezbatere publică un proiect normativ privind această acţiune.
Eugen Nicolăescu a mai anunţat că vor fi înfiinţate instituţii regionale în acest domeniu şi astfel va fi făcută o economie importantă la buget, prin disponibilizarea unor funcţionari.
Oficialul a subliniat necesitatea unor schimbări majore în minister, întrucât aceste case judeţene ”înghit” în prezent circa 325 de milioane de lei.
În urma aplicării acestui scenariu, peste 3.000 de angajaţi ai DSP şi ai caselor judeţene ar urma sa fie disponibilizaţi sau repartizaţi în alte poziţii.
Actualul ministru Nicolăescu a vorbit despre acest proiect încă de anul trecut, când nu se afla la conducerea portofoliului de la Sănătate.
Dragnea l- criticat pe Nicolăescu în ianuarie: Măsurile privind spitalele private nu au fost discutate în Guvern, declaraţia e neinspirată
Măsurile privind tăierea finanţării de la stat pentru spitalele private anunţate în ianuarie de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, au fost criticate atunci de vicepremierul Liviu Dragnea, care a afirmat că declaraţia acestuia este neinspirată şi că măsurile nu au fost discutate în Guvern.
"Am văzut declaraţia domnului Nicolăescu legată de trecerea spitalelor în subordinea autorităţilor locale. Am avut o discuţie cu el, a rămas ca săptămâna asta să ne punem de acord. Nu cred că a fost foarte inspirată declaraţia", a precizat Dragnea, citat de B1 TV.
"Nu s-au discutat aceste măsuri în şedinţa de Guvern. Ar fi bine pentru toţi miniştrii ca înainte să facă declaraţii despre intenţii majore ale ministerului pe care îl conduc să aibă o discuţie în Guvern sau măcar cu primul-ministru", a mai declarat vicepremierul.
Premierul Victor Ponta a precizat în ianuarie că a aflat despre discuţia legată de finanţarea spitalelor şi a afirmat că va fi luată o decizie politică, susţinând totodată că "toată lumea are drept la asistenţă medicală în sistemul public".
Raluca Turcan: Sistemul sanitar românesc, în internaţionala socialistă
Referitor la acest subiect, vicepreşedintele PDL, deputatul Raluca Turcan, era atunci de părere că, prin decizia ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, sistemul sanitar din România se va întoarce în timp 20 de ani.
"Ne aflăm în faţa unui moment istoric. Guvernul USL a reuşit, în premieră mondială, să facă posibilă călătoria în timp. Este vorba de sistemul sanitar din România, care se va întoarce în timp 20 de ani cu deciziile actualului ministru. Puţine lucruri mai reuşesc să ne surprindă în ziua de astăzi, iar guvernarea USL ne-a obişnuit cu destule în ultimul an, de la atacurile la instituţiile statului la miniciuni sfidătoare. Însă trebuie să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului! Când vine vorba de adoptarea de măsuri aberante care, în afară de a şoca opinia publică, aduc numai deservicii societăţii, cei de la USL sunt campioni absoluţi", relevă deputatul într-un comunicat de presă intitulat "Sistemul sanitar românesc, în internaţionala socialistă", remis către Epoch Times.
Raluca Turcan a numit acea propunere a ministrului drept o "aberaţie".