Ministrul Sănătăţii acuză: Parlamentarii cumpără votul oamenilor. Greva SANITAS, în acord cu PSD

După ce şi-au negociat locurile pe listele electorale, parlamentarii au reînceput să facă ce stiu bine, să dea salarii şi sporuri înainte de alegeri, pentru a cumpăra voturile electoratului, acuză Vlad Voiculescu.
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii (Florin Chirilă / Epoch Times România)
Loredana Diacu
01.11.2016

Parlamentarii români se ocupă, în prag de alegeri, cu "mituirea" diverselor categorii de electorat "pentru cumpărarea votului oamenilor", a opinat, luni seara, ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu, după ce deputaţii din Comisiile de buget, finanţe şi de muncă au adoptat mai multe amendamente la Ordonanţa 20/2016 referitoare la salarizarea din sectorul bugetar, care prevăd majorarea salariilor mai multor categorii de personal. Aplicarea amendamentelor va avea un impact bugetar de 3-4 miliarde de lei, potrivit ministrului Muncii.

"Mecanismul este simplu: i-aţi văzut mai tăcuţi în ultimele săptămâni ... a fost pentru că îşi negociau locurile pe listele propriilor partide. Acum au trecut la ce ştiu, de asemenea, bine: la salarii şi sporuri înainte de alegeri pentru cumpărarea votului oamenilor. Nimic altceva decât găleţile care se dădeau nu cu mult timp în urmă. Sigur, cu alt impact bugetar şi pentru alt tip de electorat, dar cu aceeaşi intenţie, cu acelaşi calcul cinic la bază. Nu îi vezi aşa de eficienţi decât atunci când îşi votează propriile pensii şi beneficii”, a declarat pentru Republica.ro ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Ministrul a comentat şi pe tema grevei cadrelor sanitare afiliate Sanitas, grevă în urma căreia deputaţii au votat luni solicitarea sindicaliştilor prin care sporurile personalului tehnic vor fi calculate la nivelul salariului de bază, afirmând că momentul a fost ales "clasic, înainte de alegeri, în acord cu PSD" şi că ''de data asta nici măcar nu au mai încercat să ascundă acest lucru''.

Totodată, întrebat cum vede declanşarea grevei Sanitas în contextul în care în această perioadă au fost lansate mai multe atacuri la adresa Guvernului tehnocrat, Voiculescu a declarat că miza nu mai este doar să dea jos un guvern de altă factură politică, ci „să obţină ce îşi doresc ca sindicalişti - asta este în regulă - dar şi să obţină voturi pentru patronii politici”.

„Cu alte cuvinte, să dea ocazia binefăcătorilor - în speţă parlamentarilor PSD - să arate că pot. Că pot trece peste orice raţiuni de responsabilitate bugetară - alocând dintr-un foc aproape 2 miliarde de lei fără niciun studiu de impact, fără nicio analiză prealabilă, pe baza unor amendamente ridicate de unul sau altul, în funcţie de propriile interese, peste orice principii de bună guvernare, mărind salarii, sporuri cu câteva săptămâni înainte de alegeri. Asta în timp ce noi - guvernul Cioloş - ne-am străduit în aceste luni să justificăm fiecare ban alocat în plus - către gărzile medicilor, de pildă - şi am pus de fiecare dată în loc măsuri de raţionalizare a cheltuielilor pentru a păstra un echilibru bugetar şi aşa fragil”, a explicat Voiculescu.

Ministrul a mai apreciat că sistemul sanitar are într-adevăr nevoie de o salarizare corectă iar categoriile de personal la care face referire propunerea celor de la Sanitas sunt printre cele care ar trebui vizate în primul rând la o rectificare a salarizării din acest sistem, însă problema a fost "din nou abordată la repezeală, pe genunchi, prin amendamente puse la grămadă şi votate pe ultima sută de metri."

Reamintim că deputaţii din Comisiile de muncă şi buget au adoptat, luni seară, cu voturile PSD şi UDMR, un amendament la OUG 20/2016 privind salarizarea prin care sporurile personalului tehnic medical se calculează prin raportare la salariul de bază şi nu la cel din 2009, aşa cum a cerut SANITAS, relatează Hotnews.

Amendamentul a fost adoptat în pofida faptului că ministrul Muncii Dragoş Pîslaru a avertizat că impactul bugetar este de 1,125 miliarde lei, în timp ce un secretar de stat în ministerul Muncii a atenţionat că se deschide "cutia Pandorei".

O altă modificare votată luni de comisie este cea prin care salariile angajaţilor din Casa Naţională de Asigurări de Sănătate cresc cu 25% începând cu 1 decembrie 2016.

De asemenea, deputaţii PSD şi UDMR au mai votat, în prag de alegeri, o creştere de 15% a salariilor personalului din învăţământ - inclusiv a personalului nedidactic şi auxiliar - începând cu 1 ianuarie 2017. Liberalii au ieşit din sală, lăsând cale liberă PSD şi UDMR să treacă amendamentele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor