Pîslaru a luat foc: PSD-ALDE vor să dea pomeni electorale de 3-4 miliarde de lei

Înainte de alegeri, parlamentarii vor să majoreze salariile mai multor categorii de personal. Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, acuză PSD-ALDE că au pus pe masă pomeni electorale de 3-4 miliarde lei fără niciun fel de studiu de impact sau identificarea sursei de finanţare.
Dragos Pîslaru(Ministrul Muncii)
Dragos Pîslaru(Ministrul Muncii) (Florin Chirila/Epoch Times)

UPDATE. În ciuda nemulţumirilor exprimate de Guvern şi de liberali, Comisiile de muncă şi buget din Camera Deputaţilor au adoptat, marţi, o serie de noi amendamente la Ordonanţa 20/2016 referitoare la salarizarea din sectorul bugetar, care s-au adăugat la cele votate cu o zi în urmă pe fundalul protestelor ministrului Muncii, Dragoş Pîslaru. Ulterior şi Comisia Juridică a dat undă verde iniţiativei.

Votul final va fi dat săptămâna viitoare în plenul Camerei Deputaţilor.

* * *

Parlamentarii s-au pus pe treabă înainte de alegeri şi au venit cu o serie de amendamente la Ordonanţa 20/2016 referitoare la salarizarea din sectorul bugetar care produc un impact bugetar de 3-4 miliarde de lei, decizie care nu a fost deloc agreată de ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru.

"Ieri am avut şase ore sumbre, în care în Parlament în comisiile reunite de buget-finanţe şi muncă s-a mimat o dezbatere pe o serie de amendamente aduse la OUG 20/2016 privind salarizarea în sectorul public. PSD&ALDE au pus pe masă pomeni electorale de cca 3-4 miliarde lei (în plus faţă de cele 2,6 miliarde alocate prin ordonanţă) la o primă estimare conservatoare, oferind creşteri salariale adiţionale şi sporuri pentru sănătate, învăţământ şi o serie de agenţii guvernamentale fără vreun calcul de impact sau identificarea sursei de finanţare", a declarat, marţi, ministrul Muncii.

La finalul dezbaterii, Dragoş Pîslaru susţine că a avut totuşi un moment frumos, când un parlamentar i-a zis "cu onestitate şi apreciere" ca s-am luptat pentru a nu cheltui banii bugetului aiurea de parcă erau banii săi.

"Şi i-am răspuns că acest lucru este firesc, întrucât sunt banii noştri, ai tuturor celor care plătim taxe în ţara asta. Cu atât mai mult aveam datoria de a atrage atenţia că nu este bine şi moral să creezi aşteptări oamenilor fără să poţi implementa mai apoi. Mandatul meu şi al Guvernului este să fim responsabili pentru a nu duce bugetul în derivă şi a trebui să tăiem alte cheltuieli mai apoi. Şi să nu promitem ce nu putem face. Singura soluţie corectă este creşterea graduală a salariilor, printr-o lege unitară de salarizare până în 2021. La care lucrăm", a adăugat ministrul Muncii.

Amendamentele la ordonanţa 20 privind salarizarea din sectorul bugetar, contestate de Dragoş Pîslaru, au fost adoptate în lipsa deputaţilor liberali care au părăsit şedinţa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne