Criză în sistemul sanitar. 82.000 de sindicalişti SANITAS în grevă generală
alte articole
În jur de 82.000 de cadre medicale au intrat luni dimineaţă în grevă generală în spitalele din întreaga ţară, nemulţumiţi de "inechităţile" salariale din sistem. Mai exact, SANITAS acuză că din ordonanţele nr. 20/2016 şi nr. 43/2016, în baza cărora au fost crescute salariile unor categorii de bugetari, a fost omis personalul TESA din domeniul sanitar, personalul din asistenţa socială, unităţi medico-sociale, Direcţii de Sănătate Publică, creşe şi medicină şcolară şi cer "corectarea" acestor inechităţi.
"Aşa nu se mai poate. La ora actuală sunt în grevă generală 82.000 de cadre medicale în spitalele din ţară. Sper că astăzi, la ora 16:00, când se întâlnesc parlamentarii din comisiile de muncă şi buget-finanţe pentru a discuta revendicările noastre, lucrurile să se rezolve. Fac un apel la clasa politică să meargă azi în comisiile parlamentare şi să-şi dea aviz pe revendicările noastre în aşa fel încât OUG 20/2016 şi OUG 43/2016 să se aplice corect iar toate cadrele medicale de la asistenţi până la personalul din creşe, infirmiere să primească ceea ce li se cuvine", a anunţat luni prim-vicepreşedintele SANITAS, Marius Sepi, citat de Agerpres, în cadrul unei conferinţe de presă organizată în faţa Spitalului Floreasca din Capitală.
Sepi a mai precizat că, în situaţia în care cele două comisii dau aviz favorabil, revendicările lor ar trebui să fie votate marţi în plenul Parlamentului. În caz contrar, sindicaliştii vor trece la boicotarea forului legislativ.
La rândul său, preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, a precizat că serviciile medicale sunt asigurate de o treime din personalul medical din spitale, singurul inconvenient creat de greva sindicaliştilor fiind creşterea timpului de aşteptare în preluarea cazurilor.