Greva cadrelor medicale contestată de Guvern. Ministerul Sănătăţii se va adresa instanţei

Demersul sindical al SANITAS în urma căruia 82.000 de cadre medicale au intrat în grevă nu îndeplineşte condiţiile legale pentru declanşarea conflictului de muncă, susţine Ministerul Muncii care lansează un apel la responsabilitate.
Pichet SANITAS la Ministerul Sănătăţii
Pichet SANITAS la Ministerul Sănătăţii (Epoch Times)

În contextul în care zeci de mii de cadre medicale afiliate SANITAS au intrat în grevă, acuzând că din ordonanţele nr. 20/2016 şi nr. 43/2016, în baza cărora au fost crescute salariile unor categorii de bugetari, a fost omis personalul TESA din domeniul sanitar, personalul din asistenţa socială, unităţi medico-sociale, Direcţii de Sănătate Publică, creşe şi medicină şcolara, Ministerul Muncii precizează că demersul sindical nu îndeplineşte condiţiile legale pentru declanşarea conflictului de muncă.

La rândul său, Ministerul Sănătăţii informează că se va adresa instanţei de judecată competente pentru a constata legalitatea sau nelegalitatea grevei, însă, pe de altă parte, îşi declară toată deschiderea pentru dialog, în vederea identificării unor soluţii constructive.

"Guvernul consideră că este nevoie de responsabilitate în promovarea politicilor salariale din sectorul bugetar, mai ales în contextul în care Parlamentul urmează să dezbată amendamentele privind modificarea OUG 20/2016, ce vizează creşteri salariale pentru mai multe sectoare de activitate, cu un impact bugetar anual de aproximativ 2 miliarde de lei. De asemenea, trebuie avut în vedere că adoptarea şi punerea în aplicare a acestor modificări ar duce la apariţia unor inechităţi noi şi la discriminarea altor categorii de personal. Reaşezarea grilei de salarizare pentru personalul plătit din fonduri publice poate fi făcută doar printr-o lege de salarizare unitară, asupra căreia Ministerul Muncii a început un amplu proces de consultare cu partenerii sociali", se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

În comunicat se mai precizează că Ministerul Muncii a transmis de vineri Federaţiei SANITAS că demersul sindical nu îndeplineşte condiţiile legale pentru declanşarea conflictului de muncă şi solicită responsabilitate în acţiunile revendicative.

Astfel, solicitările SANITAS, care ar duce la majorări salariale pentru anumite categorii de personal, încalcă Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr. 69/2010 iar declanşarea conflictului de muncă s-a făcut fără respectarea procedurilor stabilite de Legea privind dialogul social – nr.62/2011.

Totodată, Ministerul Muncii a comunicat Federaţiei SANITAS că, potrivit Legii dialogului social nr. 62/2011, nu poate declanşa conflictul colectiv de muncă deoarece există un contract colectiv de muncă (CCM) încheiat şi înregistrat legal la nivelul sectorului de activitate „Sănătate. Activităţi Sanitar – Veterinare”. Valabilitatea contractului este până la 31.12.2016 şi, potrivit legii, pe durata existenţei unui CCM, angajaţii nu pot declanşa un conflict colectiv de muncă.

De asemenea, Legea 62/2011 mai prevede că nu pot constitui obiect al conflictelor colective de muncă revendicările angajaţilor pentru a căror rezolvare este necesară adoptarea unei legi sau a altui act normativ, arată Ministerul.

Nu în ultimul rând, Ministerul Muncii atrage atenţia că o grevă se poate declanşa, conform Legii 62/2011, numai după înregistrarea conflictului de muncă la Ministerul Muncii şi după parcurgerea etapelor obligatorii prevăzute de lege, respectiv declanşarea conflictului colectiv de muncă şi parcurgerea etapei de conciliere.

Guvernul, prin Ministerul Sănătăţii, se va adresa instanţei de judecată competente pentru a constata legalitatea sau nelegalitatea grevei, precizează MS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne