Şeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu, reacţionează după ce liderul opoziţiei ruse Alexei Navalnîi a fost arestat

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe
Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe (Epoch Times România)

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a reacţionat, duminică, la aflarea veştii că liderul opoziţiei din Rusia, Alexei Navalnîi, a fost arestat la reîntoarcea în ţară. Într-o postare publicată pe Twitter, Aurescu etichetează acţiunea autorităţilor ruseşti drept “inacceptabilă” şi “nedemocratică”.

“Reţinerea liderului opoziţiei ruse Navalnîi la reîntoarcerea sa în Rusia după ce şi-a revenit după otrăvirea cu Noviciok este inacceptabilă. Reprimarea opoziţiei, doar pentru că este opoziţie, este pur nedemocratic”, a scris Bogdan Aurescu, pe platforma de socializare.

.
. (Twitter - screenshot)

Precizăm că, duminică, liderul opoziţiei anti-Putin din Rusia, Alexei Navalnîi, a revenit la Moscova, deşi autorităţile ruse anunţaseră că îl vor aresta şi chiar condamna la ani grei de închisoare. Redirecţionat, avionul în care se afla împreună cu soţia sa a aterizat pe alt aeroport moscovit, Şeremetievo, nu pe Vnukovo unde era programat şi unde simpatizanţii lui Navalnîi se adunaseră să îl întâmpine şi să îl susţină.

Critic dur al preşedintelui rus Vladimir Putin, Navalnîi şi-a anunţat miercuri decizia de a se întoarce din Germania în Rusia, spunând că îi este dor de Moscova şi că nu este interesat de ceea ce el a numit procesele fabricate împotriva sa. Navalnîi a fost transferat în august 2020 în Germania, la spitalul Charite din Berlin. Germania, sprijinită de aliaţii săi, a afirmat că opozantul preşedintelui rus a fost victima unei otrăviri cu un agent neurotoxic din familia Noviciok. Autorităţile ruse au negat însă orice implicare în incident.

"Am supravieţuit. Şi acum (preşedintele rus Vladimir) Putin, care a ordonat asasinarea mea, le spune servitorilor săi să facă totul ca să nu mă întorc. Nu mi-am pus niciodată întrebarea dacă 'să revin sau nu' în Rusia. Pur şi simplu pentru că eu nu am plecat. M-am trezit în Germania, unde am ajuns cu avion sanitar la reanimare dintr-un singur motiv: ei au încercat să mă ucidă. Servitorii (preşedintelui rus Vladimir Putin) acţionează ca de obicei, fabricând toate piesele unor noi urmăriri penale împotriva mea. Dar nu-mi pasă ce vor face. Rusia este ţara mea, Moscova este oraşul meu şi îi simt lipsa", a afirmat Navalnîi, citat de Agerpres.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne