Maia Sandu: Sectorul energetic al R. Moldova a fost sabotat ani la rând de diverse grupuri de interese

Scumpirile la carburanţi din ultima perioadă sunt inacceptabile, a afirmat Maia Sandu.
Benzină vs Diesel vs GPL
Benzină vs Diesel vs GPL (Facebook)

Sectorul energetic al Republicii Moldova a fost sabotat ani la rând de diverse grupuri de interese, de factori politici şi economici, fiind o sursă imensă de venituri ilicite pentru demnitarii corupţi.

Acest lucru trebuie să înceteze, mai ales că domeniul energetic afectează toţi cetăţenii şi ţine de securitatea statului. Lipsa unui Guvern cu împuterniciri depline şi a unui parlament funcţional complică lucrurile şi mai tare, a declarat vineri, preşedintele Maia Sandu în cadrul unei şedinţe la Preşedinţie cu mai mulţi specialişti în sectorul energetic.

Alte subiectele importante discutate în cadrul şedinţei au ţinut de achiziţionarea de energie electrică şi posibilităţile de diversificare a surselor, interconexiunea sistemului energetic cu România.

Totodată, despre modernizarea sistemului de încălzire centralizată, sistemul de aprovizionare cu gaze, inclusiv prin analiza opţiunilor de construire a depozitelor de stocare, consolidarea independenţei Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) şi a Consiliului Concurenţei, modificarea cadrului legal cu privire la eficienţa energetică, energia regenerabilă.

Cu toate acestea, investigarea schemelor de corupţie din sectorul energetic, care duce la îmbogăţirea unor persoane din contul creşterii preţurilor pentru consumatori, a fost subiectul prioritar al întrevederii convocate de Preşedinţie.

Într-o emisiune la Jurnal TV, Maia Sandu a subliniat că scumpirile la carburanţi din ultima perioadă sunt inacceptabile şi că acestea vor fi subiect de discuţie la următoarea şedinţă a Consiliului Suprem de Securitate.

Ea a notat că modalitatea de formare a preţurilor ar fi netransparentă şi a criticat Parlamentul - în subordinea căruia se află Consiliul Concurenţei şi ANRE pentru faptul că nu iau măsuri.

Miercuri, când a patra oară într-o lună s-au scumpit carburanţii, preţul unui litru de benzină standard 95 s-a majorat, în medie, cu 60 de bani, ajungând să coste 18,25 lei, iar un litru de motorină s-a scumpit cu 50 de bani, până la 15,55 lei.

După ultima scumpire, din 17 februarie, deputaţii Partidului Acţiune şi Solidaritate au cerut demisia imediată a şefilor de la ANRE şi Consiliul Concurenţei, iar fracţiunea Platforma DA a cerut organizarea unor audieri parlamentare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe