Ministrul Muncii: „Noi nu ştim care sunt salariile în administraţia publică!”

Din 3.300 de cereri trimise primarilor pentru a afla care sunt salariile bugetarilor din teritoriu, Ministerul Muncii a primit doar 1.000 de răspunsuri, din care două treimi erau inutilizabile.
Dragoş Pîslaru (Facebook)
Loredana Diacu
05.07.2016

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a declarat marţi, în contextul în care funcţionarii publici anunţă greve dacă lefurile nu li se vor majora, că, în condiţiile în care ministerul nu ştie care sunt salariile în administraţia publică, o creştere cu 25% a acestora „va face să pervertească lucrurile exact ca în trecut”.

„O cerere de majorare cu 25 la sută a salariilor, în condiţiile în care noi nu ştim care sunt salariile în administraţia publică, va face să pervertească lucrurile exact ca în trecut. Am avut 10 miliarde de lei care au fost daţi în creşteri salariale în sectorul public anul trecut. Trebuie să înţelegeţi că o reformă de tipul creşterii salariale nu trebuie făcută cu orice preţ”, a declarat Pîslaru, citat de Mediafax, în cea de-a doua zi a Forumului Administraţiei Publice Locale.

Totodată, Pîslaru a recomandat o discuţie despre „cum vrem să arate cu adevărat o grilă salarială, care sunt principiile”, precizând că în sistemul bugetar avem indemnizaţii şi sporuri care sunt complet haotice şi au fost date discreţionar.

„La capătul zilei vreau să înţelegeţi că pentru administraţia publică locală salariile sunt, dacă punem ca şi criteriu decenţa, ele sunt mult uneori sub decenţa respectivă pentru un funcţionar public dintr-o ţară membră a UE. Problema se pune de unde reuşeşti să aloci acele resurse bugetare”, a precizat ministrul.

De asemenea, Pîslaru le-a reproşat primarilor că nu au răspuns solicitării făcute de ministerul pe care îl conduce de a raporta salariile pe care le plătesc în cadrul unităţilor administrativ-teritoriale pe care le conduc.

„Am trimis către dumneavoastră (…) dorinţa, cerinţa ca să putem avea grilele de salarizare din fiecare unitate administrativ-teritorială pentru a şti care este salarizarea, însemnând de la salariul brut cu toate sporurile şi indemnizaţiile, pentru toţi oamenii pe care îi aveţi. Din 3.300 de solicitări pe care le-am făcut, am primit 1.000 de răspunsuri. Din 1.000 de răspunsuri, două treimi erau inutilizabile. Noi încă nu avem o imagine a modului în care salarizarea la nivel local se întâmplă”, a spus Pîslaru.

„O guvernare, fie ea locală sau centrală, nu se poate face dacă nu ai date corespunzătoare. Inclusiv distinşii membri ai sindicatelor, care protestează astăzi, nu au evidenţa salarizării în sectorul bugetar (…) Noi ştim situaţia salariaţilor din privat şi nu ştim datele din sectorul public. Nu este admisibil acest lucru şi acesta va fi un punct central care va pregăti această lege unitară a salarizării”, a adăugat Pîslaru.

Reamintim că marţi, 5 iulie, sindicaliştii din administraţie au declanşat o grevă de o oră la începutul programului de lucru, urmând ca, în data de 19 iulie să fie organizată o grevă pe termen nelimitat

Revendicările FNSA sunt: majorarea salariilor de bază ale funcţionarilor publici şi ale personalului contractual din administraţia publică locală cu 25%, acordarea normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală, acolo unde resursele bugetare permit acest lucru, şi acordarea voucherelor de vacanţă pentru salariaţii din administraţia publică locală.

În cazul în care Guvernul nu va găsi o soluţie pentru problemele angajaţilor din administraţie, următorii paşi sunt declanşarea unei greve pe toată durata programului de lucru în data de 12 iulie 2016, urmată de grevă pe termen nelimitat, începând cu data de 19 iulie 2016.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor