Cioloş îi cere lui Bostan să prezinte public scuze, după declaraţiile despre învăţământ

Premierul îi cere ministrului Bostan, care a afirmat că învăţământul ar trebui să-i coste ceva bani pe părinţi, pentru ca aceştia să simtă că nu-i gratuită şi să ceară calitate, să vină cu explicaţii şi scuze.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (Eugen Horoiu/Epoch Times)

UPDATE: În urma valului de reacţii stârnit de declaraţiile sale, Marius Bostan a revenit cu o serie de clarificări pe Facebook, precizând că îi respect pe toţi profesorii "care se sacrifică şi muncesc onest pentru educaţia copiilor" iar declaraţiile sale au fost intepretate "într-un mod în care nu am gândit."

Redăm postarea ministrului:

"Dragi prieteni din online şi din media,

Mă bucur să văd că o declaraţie făcută în cadrul unei conferinţe a stârnit atâta interes, deşi trebuie să recunosc că sunt trist când văd că aceasta este folosită în scopuri politice. Regret că sunt interpretate declaraţiile într-un mod în care nu am gândit.

Am afirmat, răspunzând la o întrebare din sală, că profesorii au salarii mici şi că răspunsul la această problemă este crearea unei pieţe competitive a învăţământului. Sunt criticat pentru că am spus că la buget nu sunt suficienţi bani pentru a creşte salariile tuturor profesorilor, deşi cifrele arată că ne apropiem de un deficit de 3% iar o depăşire a acestuia nu este o soluţie.

Acum merg şi mai departe şi vă spun că, în opinia mea, ca fost profesor de liceu şi la universitate, ca părinte al unor elevi şi student care a parcurs module de educaţie la două universităţi din Europa, soluţia este să recunoaştem situaţia grea în care ne aflăm. O soluţie ar putea fi găsită pentru profesorii dedicaţi şi care fac performanţă. Consider că profesorii ar trebui plătiţi mai bine şi trebuie sa li se redea demnitatea, inclusiv prin beneficii mai mari. Însă aceste lucruri nu se obţin prin declaraţii populiste. Cred că problemele din Educaţie pot fi rezolvate doar dacă le vom discuta onest, departe de orice influenţă politică sau ideologică.

Declaraţiile de astăzi au fost date într-un context de dezbatere ca răspunsuri la întrebări. Nu am generalizat şi departe de mine să fac acest lucru. Cer scuze acelor cadre didactice dedicate meseriei alese, care se pot simţi lezate de scoaterea din context. Evident, învăţământul de stat gratuit este garantat de Constituţie şi declaraţia mea a fost dată în contextul discutării mai multor soluţii posibile pentru o plată mai bună pentru dascăli. Respect pe toţi profesorii care se sacrifică şi muncesc onest pentru educaţia copiilor.", scrie Bostan pe contul său de socializare.

***

Premierul Dacian Cioloş i-a cerut marţi ministrului Comunicaţiilor Marius Bostan să ceară scuze după declaraţiile pe care le-a făcut pe tema Educaţiei şi să vină cu clarificări, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, potrivit flux24.ro.

"Premierul României i-a cerut ministrului Bostan să ceară scuze şi să vină cu clarificări pe această temă. Comentariile domnului ministru nu angajează în niciun fel guvernul în acest moment, sunt regretabile din punctul nostru de vedere şi ministrul va face clarificările necesare", a declarat Iolu, într-un brifing la Guvern.

Întrebat dacă premierul ia în calcul şi o remaniere a ministrului Bostan, Iolu a replicat: "Nu. Premierul i-a cerut domnului ministru să ceară scuze. Noi am aflat când eram în şedinţa de guvern, următoarele etape, dacă vor fi, vor fi la decizia premierului. Va veni cu clarificări de îndată".

Reamintim că Marius Bostan a declarat marţi că gratuitatea învăţământului este o reminiscenţă a anilor de comunism iar părinţii nu cer calitate profesorilor, pe motiv că-i gratis. La rândul lor, profesorii îşi bat joc de meseria lor invocând faptul că au salarii mici, ceea ce este o imbecilitate.

"Eu văd părinţii la şcoală. Eu sunt părinte. Jumătate dintre ei nu se interesează, nu cer calitate profesorului. Profesorii au salarii mici. Nici în partea cealaltă nu se cere calitate. Unii profesori pur si simplu îşi bat joc de meseria lor şi spun că au salarii mici. Domnule, mergi acasă, dă-ţi demisia. Dar nu să îţi baţi joc de viitorul copilului. Justificarea că 'am salariu mic' e o imbecilitate. Am salariu mic, îmi dau demisia, mă apuc de altă muncă dacă nu îmi place meseria asta. Vorbele mele poate sunt brutale. Dacă fiecare părinte ar plăti 100 de lei pe lună, nu mult, ceva simbolic, dar să simtă că nu e gratis...", a declarat Bostan, citat de Agerpres.

"Mentalitatea comunistă a fost aşa: să primesc gratis educaţie. Atunci nu cer în partea cealaltă la ghişeu calitate. Să primesc gratis curent, de exemplu. Nu m-ar deranja foarte mult că s-ar opri curentul la ora 12,00. După părerea mea, orice serviciu trebuie plătit într-o formă sau alta. Pentru foarte mulţi părinţi dacă ar simţi că în fiecare lună dau ceva, o sumă, ar conştientiza că nimic nu e gratis. La noi, în mentalul colectiv, a intrat prea adânc gratuitatea. Atunci nimeni nu mai înţelege cum funcţionează statul de fapt. Ar trebui făcute seminarii despre funcţionarea statului. Atunci nu ar mai veni cu cereri care sunt de neîmplinit sau de nerezolvat. Spunem tot timpul 'să se dea'. Nu avem în partea cealaltă 'de unde'. Părerea mea este că e o reminiscenţă a celor 50 de ani de comunism", a adăugat ministrul.