Ion Sturza propune un plan de întărire a relaţiilor dintre România şi R.Moldova

Fostul prim-ministru Ion Sturza a explicat cum relaţia dintre Bucureşti şi Chişinău ar putea să depăşească „Sindromul podurilor de flori”. În opinia sa, pentru a ajuta Republica Moldova să se integreze în UE, România trebuie să acorde anual minim 500 de milioane de euro.
Ion Sturza
Ion Sturza (Florin Chirilă/Epoch Times)

Într-o postare pe Facebook, Sturza a subliniat că pentru integrarea Moldovei în UE trebuie alocate anual minim 500 de milioane de euro, pentru o perioadă de cel puţin zece ani.

”Zilele acestea un distins analist politic de la Bucureşti enumera cu entuziasm ce face România pentru Republica Moldova. Grădiniţe reparate, pachete umanitare distribuite, păcură vara pentru a ne încălzi la iarnă. Şi prima tranşă a creditului de 150 de milioane de euro e pe drum. Să fim sinceri: e ceva. E semnificativ mai mult decât „karandaşul” la care spera Andrei Sangheli. Numai că la fel de sincer trebuie să recunoaştem că rămânem în paradigma „podurilor de flori”, cu multă empatie şi puţină substanţă”, a punctat fostul premier.

„Pentru ca Basarabia REAL să fie (re)integrată în ...UE, e nevoie de un plan mult mai ambiţios! Ar trebui alocate anual minim 500 de milioane de euro cel puţin o perioadă de zece ani. O combinaţie de credit şi grant. 200 de milioane pentru suport bugetar direct: pensii, salarii, asistenţă socială. 300 pentru dezvoltarea infrastructurii interne, drumuri, energie, aprovizionarea cu apă. Pentru România este o sumă relativ mică - 0,4% din PIB. În plus, companiile naţionale de infrastructură ar trebui pe cont propriu, în doi-trei ani, să facă toate interconectările, drumuri, energie, gaze...”, a subliniat Sturza.

„Preferăm să ne luptam cu lumea virtuală a geostrategiei, în speranţa că mai vine un grant, un credit, o „kapikă”, cum spun moldovenii. Bineînţeles că se vor găsi mulţi la Chişinău care nu vor vrea să tranzacţioneze „suveranitatea”, protejând mica lor afacere – Republica Moldova. La Bucureşti vor prefera în continuare să „stabilizeze” pe cei care au umilit România în ultimii 15 ani, expulzând diplomaţi, înjurând de Deveselu, pângărind însemnele naţionale. Aceasta la Bucureşti se numeşte americăneşte –„real politic”, vorba analistului. La Chişinău e doar business, nimic mai mult, fraţilor!”, a adăugat omul de afaceri.

Fostul premier mai spune că moneda naţională a Republicii Moldova trebuie legată de leul românesc. „Leul moldovenesc trebuie legat fix de cel românesc, iar BNR să ia tutela asupra BNM. Concomitent, sute de experţi români să treacă Prutul. Piaţa muncii, financiară şi de resurse trebuie deschisă pentru moldoveni. Vă garantez, în opt-zece ani vom fi (re)integraţi în UE!””, a concluzionat Ion Sturza.

Pe de altă parte, fostul premier a criticat actuala guvernare, arătând că „guvernul de la Chişinău se împrumută cu viteza de 800 de milioane de lei pe lună. Bugetul e prevăzut cu un deficit de 4,2 miliarde de lei. În partea de venituri 3,8 miliarde sunt granturi externe (vor veni?)! Deci, 20% din buget nu are acoperire din venituri! Datoria internă se va dubla anul acesta. Ce urmează? Potopul?”.