Ministrul lituanian de Externe: Rusia a lansat ”o epurare etnică” în Crimeea

Autorităţile Kremlinului din Crimeea se implică în epurări etnice în peninsula ucraineană, a declarat, marţi ministrul lituanian de Externe, Edgar Rinkēvičs, solicitând comunităţii internaţionale să facă tot ce poate pentru a opri abuzurile.
Tătarii din Crimeea. (captură youtube.com)
P. P.
09.09.2014

Autorităţile Kremlinului din Crimeea se implică în epurări etnice în peninsula ucraineană, a declarat, marţi ministrul lituanian de Externe, Edgar Rinkēvičs, solicitând comunităţii internaţionale să facă tot ce poate pentru a opri abuzurile.

Mustafa Cemilev, liderul tătarilor crimeeni care a fost blocat de autorităţile Kremlinului să mai între în Crimeea, a explicat că Serviciile de Securitate Ruse (FSB) au organizat şi au direcţionat o campanie de represiune şi discriminare împotriva tătarilor, care nu se va încheia până când nu se încheie ocupaţia rusă.

Ceea ce se petrece pe teritoriul ocupat al Ucrainei este în ”esenţă o epurare etnică” a tătarilor crimeeni de către autorităţile ruse, a precizat Rinkēvičs. OSCE şi Consiliul Europei ar trebui să facă mai multe pentru o stopa.

”Nu trebui să uităm această problemă”, a precizat ministrul.

Aprecierile sale privind epurarea etnică lansată împotriva tătarilor crimeeni face parte dintr-o dezbatere mai amplă privind acţiunile recente ale Moscovei în Europa de Est.

”Trăim în timpuri foarte dure, când sub acoperirea conflictului din Ucraina sunt observate eforturi de a distruge sistemul legal internaţional şi ordinea lumii care există de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial”, a adăugat ministrul de Externe.

Lituanienii, ca şi ceilalţi vecini din zona baltică, au un motiv în plus să-şi amintească şi să înţeleagă ”ce consecinţe pot avea astfel de încălcări ale legii internaţionale”. În special dacă nu există o ”reacţie unită şi coordonată din partea organizaţiilor internaţionale” faţă de astfel de acte, a subliniat aceasta.

Reacţia de până acum ”nu a fost suficient de adecvată”, a continuat Rinkēvičs. Este necesar ca ”toate posibilităţile şi instrumentele organizaţiilor internaţionale să fie folosite pentru a preveni ca această situaţie” să nu se înrăutăţească şi în final să o schimbe, astfel ceea ce se petrece acum ar putea arunca o umbră neagră peste viitor.

Între timp, Mustafa Cemilev, liderul mişcării tătarilor crimeeni şi reprezentatul comunităţii din peninsulă la guvernul din Kiev, a explicat că FSB a lansat o campanie strategică de represiune împotriva tătarilor crimeeni, pe care o va continua până când se va încheia ocupaţia.

FSB a sporit numărul percheziţiilor în domiciliul tătarilor crimeeni şi a căutat să-i alunge din Crimeea pe cei mai activi membri ai comunităţii prin intermediul unui program ”de încălcări sistematice ale drepturilor omului din peninsulă”, a declarat Cemilev.

De asemenea, în luna martie, oficialii Kremlinului le-au cerut tătarilor crimeeni ”să evacueze o parte din pământul lor, care este necesar pentru trebuinţe sociale”.

Între timp, oficialii Peninsulei, instauraţi după anexarea de către Rusia, care i-au interzis lui Cemilev să se mai întoarcă acasă timp de cinci ani, continuă persecuţia împotriva liderilor locali.

Într-un interviu, Cemilev a explicat că oficialii l-au chemat la un interogatoriu. "Dar dacă m-aş duce, cu siguranţă că m-ar aresta", a subliniat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor