Ministrul Economiei: Sporirea gradului de pregătire a forţei de muncă înseamnă o creştere a productivităţii acestor persoane
alte articole
Ministerul Economiei, în parteneriat cu PNUD Moldova şi SYSLAB International, planifică deschiderea Centrelor de Carieră în Republica Moldova, informează Epoch Times România cu referire la Serviciul comunicare şi relaţii cu presa al Ministerului Economiei.
În cadrul întrevederii Viceprim-ministrului, Ministru al Economiei, Valeriu Lazăr cu Jan. S. Johannessen, CEO-ul SYSLAB International AS, au fost puse în discuţie necesităţile şi posibilităţile creării unei reţele de Centre de Instruire, bazate pe setul de instrumente elaborat de Syslab, cu adaptare la necesităţile pieţii forţei de muncă din Republica Moldova.
Ministerul Economiei, PNUD Moldova şi „SYSLAB International” planifică deschiderea Centrelor de Carieră în patru regiuni din Republica Moldova şi în acest sens va oferi suport tehnic, consultativ şi financiar, iar la momentul în care aceste centre vor deveni operative, ele vor fi transmise autorităţilor moldoveneşti. Primul centru va fi stabilit în Chişinău. Acesta va avea un personal permanent în număr de 5 persoane, cetăţeni ai Republicii Moldova, formaţi în centrele SYSLAB din Norvegia, cu capacitate de a pregăti anual 300-400 de persoane, inclusiv viitorii formatori pentru centrele regionale.
În acest context, Viceprim-ministrul a declarat: o soluţie pentru absorbţia forţei de muncă neangajate este crearea locurilor noi de muncă, precum şi recalificarea persoanelor cu studii, inclusiv a şomerilor existenţi pentru a-i reorienta spre alte sectoare ale economiei, cu potenţial de dezvoltare cum ar fi industria eficienţei energetice, industria constructoare de maşini, turismul.
Odată cu implementarea Strategiei de Eficienţă Energetică şi a reformelor structurale în domeniu, avem deja semnale de o lipsă acută de specialişti în domeniu, de la auditori energetici la întreprinderi capabile să implementeze la nivel practic tehnologiile noi în acest domeniu. Prin acest proiect am putea identifica soluţii pentru acoperirea golurilor în pregătire, cu mijloace mici, putem obţine rezultate palpabile într-un timp mai restrâns.
O premisă pentru o piaţă sănătoasă a muncii este mobilitatea angajaţilor. În Republica Moldova, odată cu diminuarea barierelor, inclusiv administrative în sensul asigurării mobilităţii, duce la fenomenul migrării în masă din ţară, în căutarea unor salarii mai mari. Şi aici suntem într-un un cerc vicios: din cauza pregătirii modeste avem şi o productivitate joasă, de aici şi salarii ne-competitive, pe plan regional, ceea ce duce la exodul în masă a forţei de muncă, în special tinerii. Putem stopa acest fenomen sporindu-le pregătirea, calificarea şi şansa de a fi angajaţi.
Sporirea gradului de pregătire a forţei de muncă înseamnă o creştere a productivităţii acestor persoane şi, respectiv, o competitivitate mai mare a întreprinderilor unde activează pe piaţa locală şi regională. Putem face multe declaraţii de intenţie de creare a mii de locuri de muncă, dar dacă nu vom avea cu ce le suplini, inclusiv sub aspect calitativ, ele vor rămâne doar la nivel de declaraţie, a precizat Valeriu Lazăr.
Avem nevoie de a investi în oameni, ca ei să fie mai productivi, de aici şi salarii mai competitive. În acest scop implementăm deja Programul PARE 1 1, unde implicăm oameni care au muncit în afară şi noi încercăm să-i încurajăm să dezvolte o afacere, deci să aibă un viitor aici, în Republica Moldova, a subliniat Ministrul Economiei.
Implementarea unui proiect comun va contribui la dezvoltarea, punerea în aplicare şi adaptarea noilor tehnologii, instrumente şi metode în domeniul căutării locurilor de muncă şi dezvoltării spiritului antreprenorial în Republica Moldova. „Syslab International” ar putea furniza noi abordări pentru autorităţile responsabile de dezvoltare a pieţei forţei de muncă, suport în antrenarea unei forţe de muncă motivate pentru sectoarele privat şi public, oferirea unei oportunităţi de ocupare în câmpul muncii în Republica Moldova pentru tinerii absolvenţi şi reîncadrarea şomerilor în câmpul muncii.
Compania are centre inovative de formare şi consultare în aproximativ 11 ţări precum: Rusia, Islanda, Suedia, Kazahstan, Azerbaidjan, Lituania, Irlanda, Franţa, Spania şi Austria. Aceste centre s-au dovedit a fi eficiente, în special, în procesul de recalificare şi reintegrare în câmpul muncii a şomerilor. Metodele inovative de instruire elaborate şi aplicate de către „Syslab International” contribuie la acumularea unei experienţe unice de către beneficiarii acestui proiect, graţie căreia la finalul programelor 80% din participanţi reuşesc să-şi găsească o slujbă nouă.
Menţionăm că Compania norvegiană „Syslab International”, este o societate, care are drept misiune principală elaborarea şi implementarea sistemelor de dezvoltare a competenţelor şi restructurarea afacerilor în vederea fortificării acestora. Syslab promovează conceptul că fiecare individ îşi poate schimba propria situaţie şi pentru a atinge obiectivele lor, Syslab doar le ajută pentru a începe.