Republica Moldova se oferă să ajute România să obţină un preţ mai bun la gazele ruseşti

Epoch Times România
26.04.2012

Republica Moldova se oferă să intermedieze discuţiile dintre România şi Rusia pe tema preţului gazelor, având în vedere că Republica Moldova are proiecte comune cu Gazprom, a declarat joi ministrul Economiei de la Chişinău, Valeriu Lazăr, prezent la Bucureşti.

"În primul trimestru al acestui an, preţul gazelor ruseşti pentru noi a fost în jur de 390 de dolari pe mia de metri cubi. Desigur, este un preţ simpatic în raport cu preţul la care importă România (circa 495-500 de dolari pe mia de metri cubi -n.r.), dar noi nu avem cu ce dilua acest tarif (România are gaze de producţie internă care costă de trei ori mai puţin decât gazele ruseşti - n.r.), astfel că tariful la consumatorii finali la noi e mai mare decât în România", a spus Lazăr.

El a participat la reuniunea Comisiei interguvernamentale dintre cele două ţări, care a avut loc la Bucureşti, la sediul Ministerului Economiei.

"Noi ne simţim confortabil în relaţia cu Rusia şi ne oferim să fim mediatori între Gazprom şi România. Avem proiecte energetice comune cu Gazprom care ar putea fi interesante şi pentru România. Avem proiecte comune cu Gazprom care ne permit să avem o relaţie bună şi să putem ajuta şi România. Nu suntem prea mici, ci suntem flexibili şi inteligenţi", a mai afirmat ministrul moldovean.

Lazăr a precizat că România este singura modalitate prin care Republica Moldova se poate conecta la proiectele care vizează infrastructura de transport al gazelor care vor fi construite în regiune, lucru foarte important pentru Chişinău, care este dependent de gazul rusesc.

La rândul său, ministrul român al Economiei, Lucian Bode, a precizat că gazoductul Ungheni-Iaşi va costa 20 de milioane de euro. El a mai precizat şi că Republica Moldova urmăreşte să se conecteze la sistemul european de reţele electrice ENTSOE.

"E timpul să trecem de la podurile de flori la podurile energetice", a afirmat Bode.

Lazăr a menţionat că toate aceste proiecte de interconectare cu reţelele europene de gaze şi electricitate sunt importante în perspectiva viitoarei aderări a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor