20 de milioane de noi locuri de muncă

Având în vedere că şomajul în UE atinge niveluri-record, iar perspectivele economice pentru următoarele luni sunt sumbre, Comisia Europeană a prezentat o serie de măsuri concrete pentru impulsionarea creării de locuri de muncă.
Sindicatele spaniole organizează joi o grevă generală pentru a protesta faţă de reformele de pe piaţa muncii, prin care guvernul doreşte să reducă rata şomajului. La Madrid demonstranţii se adună în faţa depoului de autobuze Chamartin purtând sloganul „Suntem în grevă”, 29 martie 2012. (Pablo Blazquez Dominguez / Getty Images)
Bogdan Costea
08.05.2012

Având în vedere că şomajul în UE atinge niveluri-record, iar perspectivele economice pentru următoarele luni sunt sumbre, Comisia Europeană a prezentat o serie de măsuri concrete pentru impulsionarea creării de locuri de muncă.

Propunerea se concentrează asupra cererii de noi locuri de muncă şi stabileşte modalităţi prin care statele membre să încurajeze angajarea de lucrători prin reducerea impozitării veniturilor salariale sau printr-o mai bună sprijinire a întreprinderilor nou înfiinţate. De asemenea, aceasta identifică domeniile cu cel mai mare potenţial de creare de locuri de muncă pentru viitor: economia ecologică, serviciile de sănătate şi a noilor tehnologii care se estimează că vor genera, în anii următori, peste 20 de milioane de locuri de muncă. Comunicarea privind politica în domeniu subliniază necesitatea creşterii ocupării forţei de muncă şi dimensiunii sociale a guvernantei UE şi stabileşte modalităţi de implicare mai aprofundată a reprezentanţilor angajatorilor şi lucrătorilor în stabilirea priorităţilor UE.

Astfel, Comisia Europeană a lansat campania „We Mean Business”, al cărei scop este să încurajeze societăţile să creeze mai multe plasamente pentru stagiari pentru a şpori competenţele tinerilor şi capacitatea de inserţie profesională a acestora. În acelaşi timp, stagiile pot ajuta tinerii să aibă o tranziţie lină de la educaţie şi formare profesională la un prim loc de muncă bun. De asemenea, plasamentele pot aduce beneficii societăţilor, permiţându-le să identifice potenţial excelenţi angajaţi viitori care ar putea, cu ideile lor inovatoare, să fie esenţiali pentru productivitatea şi competitivitatea viitoare. În perioada 2012-2013, Comisia va oferi sprijin financiar pentru un total de 280.000 de plasamente prin intermediul programelor Leonardo da Vinci şi Erasmus pentru studenţii din domeniul formării profesionale şi pentru cei din învăţământul superior.

Anchetele evidenţiază faptul că un număr redus de societăţi sunt conştiente de posibilitatea găzduirii unui stagiar printr-un program european. Campania „We Mean Business” îşi propune să schimbe această situaţie şi să demonstreze avantajele plasamentelor internaţionale pentru societăţi.

Comisia Europeană s-a angajat să crească cu 30% numărul plasamentelor de lucru Leonardo da Vinci şi Erasmus pentru studenţii din domeniul formării profesionale şi pentru cei din învăţământul superior. În 2012, cel puţin 130.000 de tineri vor primi sprijin pentru un stagiu la un loc de muncă în străinătate. Această cifră ar trebui să crească la 150.000 anul viitor.

Studiile arată că stagiarii care deţin competenţe lingvistice pot ajuta întreprinderile să intre pe noi pieţe. În acelaşi timp, oportunităţile ratate de întreprinderile a căror forţă de muncă duce lipsă de competenţe lingvistice şi de comunicare au un cost. Într-o anchetă a Comisiei din 2006, efectuată pe aproape 2.000 de întreprinderi, 11% dintre respondenţi afirma că au pierdut un contract ca urmare a lipsei competenţelor lingvistice, cu un cost total de 50 milioane euro în total.

În paralel cu campania „We Mean Business”, Comisia va adopta un pachet cuprinzător de noi măsuri în scopul obţinerii unei redresări generatoare de noi locuri de muncă. Unul dintre obiectivele principale ale acestuia va fi să stimuleze recrutarea în economia ecologică, serviciile de sănătate şi tehnologia informaţiei şi comunicării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor