Ministrul Diaconescu conduce delegaţia României la Adunarea Generală a ONU

Cristian Diaconescu. (DMITRY KOSTYUKOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
22.09.2009

Ministrul afacerilor externe, Cristian Diaconescu, conduce, în perioada 22-25 septembrie 2009, delegaţia României la evenimentele ocazionate de deschiderea, la New York, a celei de-a 64-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, care coincid şi cu unele dintre cele mai importante repere de pe agenda ONU din perioada 2009-2010: Reuniunea la nivel înalt privind schimbările climatice, Segmentul la vârf al dezbaterilor de politică generală, precum şi Conferinţa Ministerială dedicată intrării în vigoare a Tratatului privind interzicerea testelor nucleare.

Sesiunea din acest an a Adunării Generale a ONU debutează într-un moment critic pentru întreaga lume. Schimbările climatice şi criza economică globală reprezintă unul dintre testele cele mai dificile pentru umanitate în epoca modernă. Provocările acestui început de secol - terorismul, conflictele regionale persistente, migraţia, insecuritatea energetică şi alimentară, lupta împotriva sărăciei, deficitele democratice şi încălcările flagrante ale drepturilor omului, proliferarea armelor de distrugere în masă, pandemiile - riscă să escaladeze şi mai mult pe acest fond.

"ONU şi sistemul multilateral sunt singurele care pot să abordeze în mod decisiv şi cuprinzător provocările complexe cu care se confruntă umanitatea", a declarat ministrul Cristian Diaconescu, înainte de plecarea spre New York, potrivit unui comunicat de presă.

"Acum, mai mult decât oricând, este necesară revigorarea rolului ONU şi întărirea organizaţiei şi vom susţine măsurile de reformă necesare pentru a transforma Naţiunile Unite într-o organizaţie demnă de multilateralismul secolului 21. Ne aşteaptă trei luni critice de negocieri politice şi tehnice între toate statele lumii, care sperăm să se finalizeze la Copenhaga, în decembrie, cu adoptarea unui acord semnificativ în ceea ce priveşte reducerile de emisii, energiile regenerabile şi eficienţa energetică. Negocierile stagnează în acest moment şi aşteptăm de la liderii care se vor reuni la New York să dea un impuls nou şi decisiv procesului, pe măsura mizei uriaşe care ne afectează pe toţi", mai arată şeful diplomaţiei române, menţionând că România a adoptat, alături de partenerii din UE, ţinte ambiţioase de reducere a emisiilor până în 2020, dar că acest efort nu va fi de ajuns pentru oprirea încălzirii planetei, dacă nu va fi întâmpinat cu măsuri similare din partea celor mai mari poluatori si a tuturor statelor lumii.

Cristian Diaconescu va lua parte şi la lucrările Reuniunii la vârf a Consiliului de Securitate privind dezarmarea şi neproliferarea, conduse de preşedintele SUA.

Agenda ministrului Afacerilor Externe prevede un program deosebit de dens şi consistent, care combină dimensiunea multilaterală şi cea bilaterală a diplomaţiei, cuprinzând, pe lângă cele două reuniuni ONU de nivel înalt, şase reuniuni ministeriale, o serie de întrevederi bilaterale cu omologi din alte state, şi, nu în ultimul rând, întâlniri cu reprezentanţi ai comunităţii şi presei româno-americane, precum şi cu conducerea Camerei de Comerţ Româno - Americane.

Pe agenda multilaterală a şefului diplomaţiei române este prevăzută participarea la reuniunile ministeriale UE-SUA, UE-Federaţia Rusă şi cea a Comunităţii Democraţiilor. Ministrul de externe va participa, de asemenea, la evenimentele informale la nivel ministerial, ale dialogului transatlantic (NATO-UE), ale dialogului statelor UE mediteraneene ("Olive Group") şi la cel al Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN).

În marja participării la sesiune, ministrul român va avea o serie de întrevederi bilaterale cu preşedintele Adunării Generale a ONU, cu omologii săi din Noua Zeelandă, Australia, Albania, Malta, Islanda, Tunisia, Maroc, Chile şi Emiratele Arabe Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor