Ministrul de Externe de la Chişinău: R. Moldova va sancţiona mai mulţi cetăţeni ruşi, aliniindu-se la restricţiile UE

Este vorba în special de interdicţii de călătorie, îngheţarea conturilor bancare sau a bunurilor acestor persoane fizice care sunt implicate într-o măsură sau alta în agresiunea contra Ucrainei.
Nicu Popescu, ministrul de Externe al R. Moldova
Nicu Popescu, ministrul de Externe al R. Moldova (mfa.gov.md)

În contextul alinierii la politica externă a Uniunii Europene, Republica Moldova a decis să fie parte la sancţiunile impuse Federaţiei Ruse pentru agresiunea contra Ucrainei. Astfel, potrivit declaraţiilor ministrului de Externe de la Chişinău, Nicu Popescu, este vorba de sancţionarea mai multor cetăţeni ruşi, proces care va începe peste câteva săptămâni, fiind necesar de parcurs toţi paşii legali.

„Din memorie, lista totală a persoanelor sancţionate în acest regim este de circa 25 de persoane, dar aproximativ jumătate din ele ar fi cetăţeni ai Federaţiei Ruse. Lista este publică, ea poate fi uşor consultată. La această etapă, noi nu am mers pe o analiză individuală a fiecăruia.

Pentru noi, este important cadrul de aliniere la politica externă a UE. Noi vom adera la UE şi, evident, absolut toate reglementările, directivele şi legislaţia europeană, într-o anumită zi, vor fi aplicate integral în Republica Moldova”, a declarat diplomatul moldovean în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Punctând că sunt mai multe pachete de sancţiuni care vizează acţiunile Federaţiei Ruse şi agresiunea contra Ucrainei, ministrul moldovean de Externe a menţionat că „este vorba predominant de interdicţii de călătorie, îngheţarea conturilor bancare sau a bunurilor acestor persoane fizice care sunt implicate într-o măsură sau alta în agresiunea contra Ucrainei”.

De asemenea, Popescu a specificat că în Republica Moldova, sancţiunile impuse Federaţiei Ruse pentru agresiunea asupra Ucrainei conţin mai multe elemente. Există elementul sancţiunilor financiare impuse, în special, de Statele Unite, dar şi de Uniunea Europeană şi care sunt respectate în domeniul bancar moldovenesc.

„Pe lângă aceste lucruri, mai există sancţiuni contra unor persoane fizice din Federaţia Rusă implicate în aceste acţiuni agresive contra Ucrainei şi există sancţiunile, aşa-numite măsuri restrictive sectoriale, acestea fiind sancţiunile economice. Şi, iată, pe aceste sancţiuni economice, într-adevăr, anul trecut R. Moldova nu s-a aliniat”, a explicat şeful Ministerului de Externe şi Integrării Europene de la Chişinău.

Pe fundalul aşa-ziselor proteste anti-guvernamentale organizate de Partidul condus de deputatul fugar Ilan Şor, Nicu Popescu a subliniat că în prezent, din păcate, Republica Moldova se confruntă cu o situaţie în care „nişte persoane care au furat foarte mulţi bani de la cetăţeni utilizează o parte din ei, dar şi îşi coordonează acţiunile cu Federaţia Rusă pentru a destabiliza situaţia din R. Moldova”.

Diplomatul moldovean a mai specificat, cu referire la Ilan Şor sancţionat de Departamentul Trezoreriei SUA, că a început cu un furt, iar acum încearcă să aducă violenţa pe străzile Chişinăului, creând o problemă majoră pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova.

„Noi toţi, ca societate, ne dorim să continuăm să trăim în pace, ne dorim să limităm efectele negative ale acestui război şi, iată, cineva cum este Ilan Şor, coordonându-şi acţiunile cu Kremlinul, încearcă să strice, să dăuneze păcii şi calmului din Republica Moldova”, a conchis ministrul de Externe de la Chişinău.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe