Ministrul Culturii în vizită la Călăraşi

Conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 78 din 12.02.2010 ”Privind stabilirea zilei de audienţă şi de întâlnire a membrilor Guvernului şi a conducătorilor autorităţilor administrative centrale cu cetăţenii”, marţi, 19 iunie 2012, ministrul culturii Boris Focşa a venit în raionul Călăraşi potrivit orarului întâlnirilor şi audienţei cetăţenilor aprobat de prim-ministrul Republicii Moldova, Vladimir Filat. Întrevederea a avut loc în incinta Consiliului raional Călăraşi, fiind monitorizată de preşedintele raionului, Ilie Rău.
Ministrul culturii, Boris Focşa, în vizită la Călăraşi, 19 iunie 2012 (The Epoch Times)
Valentina Stratulat
20.06.2012

Conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 78 din 12.02.2010 ”Privind stabilirea zilei de audienţă şi de întâlnire a membrilor Guvernului şi a conducătorilor autorităţilor administrative centrale cu cetăţenii”, marţi, 19 iunie 2012, ministrul culturii Boris Focşa a venit în raionul Călăraşi potrivit orarului întâlnirilor şi audienţei cetăţenilor aprobat de prim-ministrul Republicii Moldova, Vladimir Filat. Întrevederea a avut loc în incinta Consiliului raional Călăraşi, fiind monitorizată de preşedintele raionului, Ilie Rău.

La întâlnire au participat specialişti din echipa preşedintelui raionului Călăraşi, primarii satelor (comunelor), directorii de biblioteci publice din diverse sate (comune) ale raionului şi reprezentanţi ai serviciilor desconcentrate din Călăraşi.

În cadrul întrunirii, ministrul culturii a adus la cunoştinţă faptul că se tinde spre schimbarea mecanismului din domeniul culturii punându-se accentul pe casele sau centrele de cultură şi în acest scop se lucrează foarte mult. Astfel, în curând va apărea şo nouă lege a culturii adaptată la necesităţile actuale şi îmbogăţită cu viziuni noi europene.

”Am finisat lucrul total şi avem deja toate avizele pozitive la Legea Culturii, rămâne doar pentru ziua de miercuri să discutăm în ultima comisie şi să vedem interacţiunea Legii culturii cu alte legi şi cred că într-o săptămână sau două, această lege va trece prin Guvern şi apoi în Parlament. Ulterior vom elabora noi regulamente de funcţionare ale caselor de cultură…. Căci casele de cultură trebuie să evolueze astfel, iar potrivit noii legi, acestea vor fi centre de cultură, centre multifuncţionale, care vor activa zilnic, dar nu o dată pe an şi vor asigura comunicarea în comunitate… Totodată, tindem ca aceste centre să funcţioneze zilnic şi regulat indiferent de situaţia economică existentă în stat”, a declarat ministrul culturii Boris Focşa.

Totodată, potrivit ministrului Culturii, comparativ cu alte localităţi ale republicii, situaţia bibliotecilor din raionul Călăraşi este la un nivel înalt, iar viaţa culturală din raion ”privită din mai multe aspecte, este diversă. Astfel văd că problematic este situaţia turismului din Călăraşi, o altă problema este promovarea, căci avem încă multe de învăţat cum să promovăm atunci când există un talent veritabil sau un colectiv model”, a mai precizat Boris Focşa.

De asemenea, ministrul culturii consideră că proiectele de moment nu sunt atât de benefice pentru tineret, se consumă repede, iar pentru tânăra generaţie, cea mai importantă este asigurarea cu un loc de muncă ”căci de aici porneşte cultura, baza fiind pusă totuşi la şcoală şi în familie… iar lucrurile se vor schimba doar atunci când vor fi reforme şi comunicarea la nivel.”

Cu privire la anularea spectacolului “SHEN YUN PERFORMING ARTS” din New York şi restituirea sumelor de bani organizatorilor şi doritorilor de a viziona acest spectacol miraculos, ministrul Culturii a declarat pentru The Epoch Time România: ”Nu cunosc detalii, ştiu doar că a fost un contract între organizatori şi Teatrul de Operă şi Balet, ştiu că trebuia să aibă loc spectacolul, dar nu a avut loc, ştiu că s-au judecat, deci la nivel general cunosc situaţia, dar nu o cunosc în detaliu. Cu atât mai mult că managerul gestionează Teatrul, el fiind o persoană juridică cu propria ştampilă şi semnătură, iar conform legislaţiei în vigoare, noi nici nu avem dreptul să ne implicăm în gestionare”.

în plus, la întrebarea dacă va fi posibil să fie invitată această trupă de talie internaţională în republica noastră, ministrul culturii, Boris Focşa, a spus: ”Sigur că poate fi invitată această trupă, nu văd probleme în aceasta”.

Precizăm: cu doi ani în urmă şi anume la 25 mai 2010, au fost anulate spectacolele Shen Yun, care trebuiau să evolueze timp de două zile în incinta Teatrului de Operă şi Balet din Chişinău.

Atât cei 92 de artişti ai trupei, cit şi organizatorii şi promotorii spectacolului - Asociaţia Obştească Falun Dafa - au fost supuşi umilinţelor de a întâlni spectatorii în seara zilei de 25 mai 2010 pe scările Teatrului şi nu pe scenă, unde urma să fie susţinută prestaţia artistică. Aceiaşi situaţie s-a repetat şi în următoarea zi - 26 mai 2010, deşi obligaţiunile contractuale şi anume plata pentru închirierea sălilor era achitată preventiv şi integral.

Pentru a savura plăcerea Evenimentului cultural inedit, care urma să fie susţinut de către cea mai renumită trupă de dans şi muzică clasică chineză din New York “SHEN YUN PERFORMING ARTS”, au venit cetăţeni din România, Rusia, Germania, Turcia, Ucraina, Belorusia, etc., care au procurat bilete pentru ambele spectacole. Potenţialii spectatori din străinătate. cât şi din Republica Moldova, au rămas confuzi, dezamăgiţi, şocaţi şi nemulţumiţi total de cele întâmplate într-un stat aşa zis ”democratic, transparent, plin de schimbări reformatoare şi lipsit de orice principii totalitar-comuniste”.

Şi astăzi dosarul privind anularea spectacolului SHEN YUN PERFORMING ARTS este încă în instanţa de judecată, examinarea căruia fiind tărăgănată şi amânată fără motive întemeiate. Ultima şedinţă s-a amânat tocmai peste cinci luni, adică va avea loc la 13 septembrie 2012.

***

Shen Yun Performing Arts este o companie culturală din America de Nord, formată din artişti cu o înaltă ţinută scenică, care doresc să facă cunoscută cultura antică autentică a Chinei neinfluienţată de comunism şi oferă în continuare publicului din întreaga lume spectacole de mare calibru artistic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor