Shen Yun umple sala de la Centrul Lincoln

Publicul aplaudând spectacolul companiei Shen Yun Performing Arts la Lincoln Center în New York. Spectacolul de miercuri (deschiderea) s-a jucat cu casa închisă
Publicul aplaudând spectacolul companiei Shen Yun Performing Arts la Lincoln Center în New York. Spectacolul de miercuri (deschiderea) s-a jucat cu casa închisă (Dai Bing/The Epoch Times)

NEW YORK - Miercuri seara, sala arhiplină a Centrului Lincoln, uimită de cultura tradiţională chineză oferită de spectacolul Shen Yun Performing Arts, a izbucnit în aplauze furtunoase în momentul ridicării cortinei. A fost primul dintre cele şapte spectacole ce se vor ţine în perioada 18-22 aprilie, ale căror bilete au fost aproape toate vândute.

“Consider că spectacolul este incredibil şi este îndelung aşteptat”, a spus Ed Maldonado, care lucrează pentru departamentul de securitate naţională al SUA, intervievat în timpul pauzei. “Comunitatea chineză din Statele Unite a reprezentat mare parte din publicul prezent la spectacol şi când îl văd pe o scenă atât de mare – îmi place”, a spus el.

Cea mai mare companie din lume de dans şi muzică clasică chineză, Shen Yun Performing Arts, este compusă din trei trupe care fac turnee în jurul lumii. În luna ianuarie Shen Yun a prezentat 5 spectacole la Centrul Lincoln, toate biletele fiind vândute.

Shen Yun, căreia îi este interzis să prezinte spectacole în China, are misiunea de a reînvia 5000 de ani de cultură tradiţională chineză, ce a fost distrusă de regimul comunist chinez mai ales în timpul Revoluţiei Culturale.

Recent în Taiwan, mulţi chinezi din China continentală au venit să vadă Shen Yun, care a prezentat 37 de spectacole - cu toate locurile vândute - ce s-au ţinut în 33 de zile, în perioada martie – aprilie. Printre spectatorii de la New York, s-au aflat, de asemenea, chinezi veniţi din China.

“Am văzut un fenomen interesant, anume că nu numai în Taiwan au fost spectatori din China, dar şi aici [în New York] avem persoane venite special din China”, a raportat Pia-Maria Norris, purtătoare de cuvânt a companiei Shen Yun.

Doamna Norris a spus că a întâlnit un cuplu care a venit tocmai din Elveţia să vadă spectacolul în New York pentru că l-a pierdut pe cel din Elveţia.

“Fiecare program a fost minunat” a spus domnul Xi, profesor din Hong Kong, după ce a văzut o reprezentaţie în Taiwan – potrivit paginii de web a companiei. “Aceasta este adevărata cultură chineză”, a spus domnul Xi.

“Ei au un grup atât de mare şi sunt atât de perfecţi. Este uluitor”, a spus doamna Jill Maldonado. Dansul clasic chinez urmează mişcarea de respiraţie, conform informaţiilor prezentate într-un video player din holul teatrului David H. Koch de la Centrul Lincoln; fiecare oprire, gest, întoarcere, rotire sau salt sunt precise şi pline de semnificaţie. În primii ani a fost transmis în primul rând la curtea imperială şi ca parte a teatrului antic, potrivit paginii de web a companiei. Doamna Maldonado, producătoare a canalului 13, a afirmat că precizia şi culorile costumelor dansatorilor au fost “aproape copleşitoare.”

“China de ieri este reprezentată de Shen Yun şi sper că va fi de asemenea China de mâine”, a scris domnul Edward McMillan-Scott, membru al Parlamentului britanic şi vicepreşedinte al Parlamentului European, într-o scrisoare de felicitare cu ocazia deschiderii turneului companiei Shen Yun în Europa în luna martie 2012.

Darnley Simon, coordonatoare de comunitate pentru dezvoltarea şi conservarea locuinţelor, a simţit că era transportată din New York în China de altădată.

“Te duce înapoi într-o călătorie istorică”, a spus doamna Simon, “Simţi că eşti acolo, că eşti acolo atunci când se întâmplă.”

Pentru mai multe informaţii vizitaţi shenyunperformingarts.org

The Epoch Times este sponsor al companiei Shen Yun Performing Arts.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură