Ministru rus ameninţă că Rusia va răspunde la un atac britanic împotriva sa

Soldaţi ruşi
Soldaţi ruşi (Serghei Veniavski/AFP/Getty Images)

Un ministru rus a lansat un atac usturător împotriva Marii Britanii pentru pregătirea de către aceasta de lovituri cibernetice împotriva Moscovei, avertizând că Rusia va lansa un răspuns „sever” în cazul în care britanicii vor ataca.

Adjunctul ministrului rus de Externe, Oleg Siromolotov, a afirmat că Marea Britanie este „inamicul Rusiei”, insistând asupra faptului că Moscova va răspunde cu un atac dur dacă armata britanică va lansa atacuri, potrivit Express.co.uk.

El a declarat agenţiei ruse de ştiri RIA Novosti: „Marea Britanie a fost inamicul Rusiei de pe vremea lui Ivan cel Groaznic”.

„Dacă ei fac astfel de declaraţii, atunci probabil vor încerca să le pună în aplicare. Dar ne vom apăra şi răspunsul va fi destul de sever.”

Ivan cel Groaznic a condus Rusia în secolul al 16-lea, exercitând control autocratic asupra nobilimii ţării, în timp ce a ucis brutal mii dintre proprii săi oameni.

Avertismentul lansat de Siromolotov are loc după ce, în weekend-ul trecut, soldaţii britanici au desfăşurat un exerciţiu militar care a inclus şi simularea unui atac cibernetic împotriva Kremlinului.

Şefii apărării britanice au desfăşurat un exerciţiu care a implicat un contraatac cibernetic cu scopul de a „stinge luminile” în Moscova. Exerciţiul, conform unor surse de rang înalt din domeniul securităţii care au făcut declaraţii pentru publicaţia The Sunday Times, a avut rolul de a pregăti trupele pentru un atac rusesc împotriva Occidentului.

Peste 5.000 de soldaţi britanici au participat la acest exerciţiu militar desfăşurat în Oman, cu scopul de a consolida capabilităţile britanice de apărare cibernetică şi de contracarare a agresiunii ruseşti. De asemenea, la acest exerciţiu au participat şi zeci de tancuri, nave şi avioane de vânătoare Typhoon.

O sursă de rang înalt din domeniul securităţii a afirmat pentru Sunday Times: „Rusia va continua să încerce să ne submineze democraţia occidentală. Probabil nu vor recurge la războiul convenţional, dar există insule în largul coastei Estoniei pe care le-ar putea captura pentru a testa angajamentul NATO faţă de Articolul 5.

„Dacă ei ne-ar scufunda portavionul cu o torpilă cu focos nuclear, care va fi răspunsul nostru? Nu există nimic între a le scufunda submarinul sau a lansa o armă nucleară asupra nordului peninsulei Kamceatka.

„Din acest motiv sfera cibernetică este atât de importantă. Poţi să intri în ofensivă şi să stingi luminile în Moscova pentru a le spune că nu fac ceea ce trebuie.”

Răspunzând la măsurile luate de Marea Britanie, ambasada Rusiei din Londra a susţinut într-o declaraţie: „După cum putem analiza, partea britanică se disociază de publicaţiile media iresponsabile şi de sursele lor anonime care încearcă să sperie publicul cu scenarii că Rusia ‘confiscă insule în largul Estoniei’ şi care ameninţă cu ‘închiderea luminilor în Moscova’.

„Deşi prezenţa unor planuri agresive nu a fost negată în mod direct, presupunem că Regatul Unit, fiind un membru responsabil al comunităţii internaţionale şi un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, îşi va îndeplini promisiunile făcute cu privire la a acţiona în conformitate cu legea internaţională, inclusiv interdicţia sa fundamentală împotriva utilizării sau ameninţării cu utilizarea forţei.”

Pregătirile britanice au loc pe fondul unor temeri tot mai mari cu privire la ameninţarea prezentată de Rusia, după ce aceasta a fost acuzată că ar fi încercat să hăckuiască guvernul britanic şi organizaţia internaţională care conduce investigaţia asupra otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale, într-un oraş britanic, la începutul acestui an.

După otrăvirea lui Skripal, Marea Britanie şi câţiva dintre aliaţii săi au decis să expulzeze peste 140 de diplomaţi ruşi, administraţia preşedintelui american Donald Trump expulzând 60 de diplomaţi ruşi, iar Londra, 23. Pe de altă parte, Kremlinul, care a negat implicarea în cazul Skripal, a răspuns cu expulzarea a zeci de diplomaţi străini şi a cerut Marii Britanii să îşi restrângă misiunea diplomatică din Rusia. De asemenea, poliţia britanică a legat atacul din Salisbury de un incident separat de otrăvire cu Novicioc, care a avut loc în 30 iunie în localitatea învecinată Amesbury, ce a dus la moartea unei femei în vârstă de 44 de ani. Rusia a negat implicarea şi în acest caz.

Relaţiile dintre Moscova şi Occident s-au deteriorat la niveluri întâlnite doar imediat după Războiul Rece din cauza unor probleme precum anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014, rolul acesteia în războaiele din Siria şi estul Ucrainei, precum şi presupusul amestec în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016 şi în alte alegeri din Europa.