Delegatul special al SUA în Kiev cere Moscovei să nu susţină “alegerile ilegale” din estul Ucrainei

Kurt Volker (Mihut Savu / Epoch Times Romania)
Andrei Popescu
12.10.2018

Delegatul special al SUA pentru Ucraina a declarat, joi, că alegerile planificate de separatiştii pro-ruşi în estul Ucrainei sunt ilegale şi a cerut Moscovei să nu le susţină, potrivit RFE/RL.

“Cerem Rusiei să nu permită să continue procesul electoral. Credem că aceste alegeri sunt complet ilegale din mai multe motive”, a precizat Kurt Volker pentru postul de televiziune Current Time.

Peste 10.300 de persoane au fost ucise în estul Ucrainei de la izbucnirea în aprilie 2014 a unui conflict armat între forţele guvernamentale ucrainene şi separatiştii susţinuţi de Moscova. Conflictul a izbucnit la o lună după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea.

Acordurile de încetare a focului anunţate ca parte a acordurilor de pace de la Minsk – încheiate în septembrie 2014 şi februarie 2015 cu scopul de a soluţiona conflictul – nu au fost puse în aplicare.

Deşi a negat implicarea în conflict, Rusia a furnizat ajutor militar, economic şi politic separatiştilor care controlează regiunile est-ucrainene Lugansk şi Doneţk.

Separatiştii au promis că vor desfăşura alegeri pentru un Parlament regional şi pentru a alege un nou lider, după ce Aleksandr Zaharcenko a fost asasinat în 31 august în urma exploziei unei bombe amplasate la o cafenea din oraşul Doneţk.

Denis Puşilin, preşedintele “Consiliului Popular” a asigurat interimatul până la alegerile din 11 noiembrie, când ar trebui să fie ales un nou lider.

“În primul rând, nu se pot organiza alegeri legitime într-un teritoriu ocupat de forţe străine”, a afirmat Volker pentru Current Time, care este administrat de RFE/RL în cooperare cu VOA.

“În al doilea rând, acestea nu sunt autorităţi legitime. Sunt grupuri înarmate şi entităţi politice ilegale ce au fost create de Rusia şi care nu sunt incluse în acordurile de la Minsk, în procesul de la Minsk. Acesta este un obstacol pentru acordurile de la Minsk”, a mai susţinut Volker, adăugând că, în cazul în care Rusia recunoaşte alegerile, acest lucru “nu va schimba nimic”.

“Acordurile de la Minsk cer securitate, încetarea focului, retragerea armamentului greu, înlăturarea miliţiilor înarmate ilegale. ... Şi, apoi, readucerea teritoriului sub controlul ucrainenilor. Aceste lucruri sunt cerute de acordurile de la Minsk, şi noi le susţinem”, a afirmat el.

Volker a declarat că, deşi Rusia a declarat că doreşte ca Ucraina să ia măsuri pentru implementarea unui statut special pentru regiunea controlată de separatişti, Kievul nu poate face acest lucru cât timp Moscova “ocupă teritoriul”.

El a mai precizat că o forţă de menţinere a păcii ar putea crea stabilitate, condiţii pentru libertatea de mişcare şi pace, şi pentru protejarea populaţiei locale.

Ucraina a făcut presiuni pentru introducerea unei forţe ONU de menţinere a păcii în estul ţării, care să fie plasată de-a lungul graniţei cu Rusia, pentru a monitoriza şi asigura că soldaţi şi arme ruseşti nu trec graniţa pentru a ajuta separatiştii.

Rusia a făcut o propunere mult mai restrânsă în septembrie 2017, declarând că va susţine o misiune limitată a ONU de menţinere a păcii pentru a proteja cei aproximativ 600 de observatori ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, care se află pe teren în estul Ucrainei.

În opinia lui Volker, ideea unei forţe de menţinere a păcii în regiunea este “foarte viabilă” şi va uşura implementarea acordurilor de pace de la Minsk.

“Noi am propus acest lucru, Ucraina îl susţine, grupul de contact Normandia [alcătuit din miniştrii de externe din Germania, Franţa, Rusia şi Ucraina] este de acord, Uniunea Europeană, NATO, Canada şi Marea Britanie, toţi sunt în favoarea trimiterii unei misiuni de menţinere a păcii mandatată de ONU. Doar Rusia blochează cu adevărat acest lucru”, a adăugat el.

Referindu-se la argumentul Moscovei că o forţă de menţinere a păcii ar trebui să fie negociată cu autorităţile separatiste de-facto, Volker a afirmat că deoarece acele autorităţi sunt acolo “doar cu sprijinul Rusiei, trebuie de fapt să negociem cu ruşii, cam aşa vedem problema”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor