Rusia a încercat să hăckuiască OPCW, acuză Olanda. Kremlinul neagă

După ce Marea Britanie şi Australia au acuzat Rusia de atacuri cibernetice în lume, Olanda a dezvăluit o presupusă tentativă de atac asupra organizaţiei ONU pentru monitorizarea armelor chimice. Rusia a declarat că acuzatorii au fantezie.
(Getty Images)
Andrei Popescu
05.10.2018

Autorităţile olandeze ar fi dejucat o tentativă a ruşilor de a hăckui o organizaţie ONU pentru arme chimice, a anunţat joi ministrul olandez al Apărării, potrivit Deutsche Welle.

Patru agenţi ruşi GRU (serviciul de informaţii al armatei ruse), au fost expulzaţi din Olanda pentru presupusa tentativă de desfăşurare a unui atac cibernetic împotriva Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), cu sediul la Haga, a afirmat Ank Bijleveld la o conferinţă de presă. Ambasadorul rus în Olanda a fost convocat pentru a da explicaţii.

Agenţii GRU respectivi ar fi poziţionat un automobil plin cu echipamente electronice în parcarea Hotelului Marriott, lângă clădirea OPCW, cu scopul de a hăckui sistemul de calculatoare al organizaţiei. Echipamentele ar fi inclus o antenă ascunsă pentru a intercepta comunicaţiile din clădire ce se efectuau prin reţeaua wireless.

În momentul tentativei de atac, OPCW încerca să identifice substanţa folosită în otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia Iulia în oraşul britanic Salisbury, în luna martie, precum şi identitatea unei substanţe chimice aparent folosite într-un atac asupra oraşului sirian Douma.

De asemenea, grupul de hackeri ar fi plănuit să călătorească la un laborator din oraşul elveţian Spiez, folosit de OPCW pentru a analiza mostre privind arme chimice.

Adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, a avertizat că SUA se află pe o “cale periculoasă” şi că “incită în mod deliberat la tensiuni în cadrul relaţiilor dintre puterile nucleare”.

Într-o declaraţie, joi seară, Riabkov a cerut aliaţilor SUA, Marea Britanie, Australia, Canada şi Olanda – care alături de Washington au acuzat Rusia că a desfăşurat o serie de atacuri cibernetice asupra a diverse organizaţii şi instituţii din întreaga lume – să îşi reconsidere poziţia, afirmând că acuzaţiile sunt un pretext pentru impunerea de noi sancţiuni împotriva Moscovei.

Mai mult, Departamentul de Justiţie al SUA a anunţat că a formulat acuzaţii împotriva a şapte ofiţieri de informaţii din armata rusă pentru hackuirea unor agenţii antidoping şi a altor organizaţii.

Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a afirmat că Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru presupusele încercări de a hăckui OPCW.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat Rusia să nu mai aibă un comportament “necugetat”. El a susţinut Olanda şi Marea Britanie şi a afirmat că Moscova a folosit un tipar de tentative de interferare cu alegeri şi de desfăşurare de campanii false şi de dezinformare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor