Rusia a încercat să hăckuiască OPCW, acuză Olanda. Kremlinul neagă
alte articole
Autorităţile olandeze ar fi dejucat o tentativă a ruşilor de a hăckui o organizaţie ONU pentru arme chimice, a anunţat joi ministrul olandez al Apărării, potrivit Deutsche Welle.
Patru agenţi ruşi GRU (serviciul de informaţii al armatei ruse), au fost expulzaţi din Olanda pentru presupusa tentativă de desfăşurare a unui atac cibernetic împotriva Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), cu sediul la Haga, a afirmat Ank Bijleveld la o conferinţă de presă. Ambasadorul rus în Olanda a fost convocat pentru a da explicaţii.
Agenţii GRU respectivi ar fi poziţionat un automobil plin cu echipamente electronice în parcarea Hotelului Marriott, lângă clădirea OPCW, cu scopul de a hăckui sistemul de calculatoare al organizaţiei. Echipamentele ar fi inclus o antenă ascunsă pentru a intercepta comunicaţiile din clădire ce se efectuau prin reţeaua wireless.
În momentul tentativei de atac, OPCW încerca să identifice substanţa folosită în otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia Iulia în oraşul britanic Salisbury, în luna martie, precum şi identitatea unei substanţe chimice aparent folosite într-un atac asupra oraşului sirian Douma.
De asemenea, grupul de hackeri ar fi plănuit să călătorească la un laborator din oraşul elveţian Spiez, folosit de OPCW pentru a analiza mostre privind arme chimice.
Adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, a avertizat că SUA se află pe o “cale periculoasă” şi că “incită în mod deliberat la tensiuni în cadrul relaţiilor dintre puterile nucleare”.
Într-o declaraţie, joi seară, Riabkov a cerut aliaţilor SUA, Marea Britanie, Australia, Canada şi Olanda – care alături de Washington au acuzat Rusia că a desfăşurat o serie de atacuri cibernetice asupra a diverse organizaţii şi instituţii din întreaga lume – să îşi reconsidere poziţia, afirmând că acuzaţiile sunt un pretext pentru impunerea de noi sancţiuni împotriva Moscovei.
Mai mult, Departamentul de Justiţie al SUA a anunţat că a formulat acuzaţii împotriva a şapte ofiţieri de informaţii din armata rusă pentru hackuirea unor agenţii antidoping şi a altor organizaţii.
Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a afirmat că Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru presupusele încercări de a hăckui OPCW.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat Rusia să nu mai aibă un comportament “necugetat”. El a susţinut Olanda şi Marea Britanie şi a afirmat că Moscova a folosit un tipar de tentative de interferare cu alegeri şi de desfăşurare de campanii false şi de dezinformare.