Ucraina şi NATO lansează un exerciţiu militar pentru a “proteja spaţiul aerian” de Rusia
alte articole
Washingtonul a donat Ucrainei, în 27 septembrie, două nave de luptă pentru a le folosi împotriva Rusiei. Iar acum, Ucraina a anunţat începerea unui exerciţiu militar comun care implică membri NATO, acţiune care, cu siguranţă, va fi văzută de Kremlin ca o provocare majoră şi intolerabilă, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.
Exerciţiul militar Clear Sky 2018, ce a fost lansat luni, are loc în vestul Ucrainei şi se va concentra pe operaţiuni de apărare aeriană în scopul “protejării spaţiului aerian” de acţiunile ostile ale Rusiei. Exerciţiul va include participarea armatei americane şi a unor trupe din alte câteva naţiuni NATO, inclusiv Polonia şi România, precum şi Marea Britanie şi Olanda.
Ambasada SUA din Ucraina a descris evenimentul ca fiind un “exerciţiu militar multinaţional concentrat pe promovarea păcii şi securităţii”.
Un număr de aproximativ 700 de soldaţi urmează să participe, cel puţin jumătate provenind din state NATO, la operaţiunea care va dura până în 19 octombrie.
Forţa aeriană americană va avea un puternic rol de consiliere, în timp ce un anumit număr de avioane de luptă F-15C Eagle, avioane de transport militar C-130 Super Hercules şi drone vor fi implicate în exerciţiul militar împreună cu aproximativ 30 de avioane ucrainene, potrivit declaraţiei oficiale a Kievului.
Iuri Ignat, oficial al forţei aeriene ucrainene, a declarat că avioane româneşti şi poloneze vor participa pentru prima dată la un exerciţiu comun “pentru protejarea spaţiului aerian”.
Între timp, o declaraţie făcute de Forţa Aeriană americană a precizat că scopul exerciţiului este de a “îmbunătăţi capabilităţile regionale pentru asigurarea suveranităţii aeriene şi promovarea păcii şi securităţii prin cooperare”.
Ministerul ucrainean de Externe a precizat într-o declaraţie: “Personalul şi avioanele Forţei Aeriene ucrainene au fost redesfăşurate la baza Starokonstantinov. Un eveniment semnificativ a fost sosirea avioanelor de luptă F-15 din Escadrila 144 a Gărzii Naţionale Aeriene din California”.
De la izbucnirea luptelor între forţele separatiste pro-Rusia şi forţele guvernamentale ucrainene pro-Occident în estul Ucrainei în 2014, peste 10.300 de persoane au fost ucise. În plus, potrivit Zero Hedge, de la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea, diverşi oficiali din Kiev au discutat în mod constant despre ameninţarea unei iminente invazii militare ruseşti şi chiar au sugerat posibilitatea unui scenariu de tipul “celui de-al treilea război mondial” între Occident şi Rusia, scenariu focusat pe situaţia din teritoriul ucrainean.