Ministru israelian vizitează în secret Emiratele pe fondul temerilor comune privind Iranul

Ministrul israelian al Energiei a efectuat o vizită secretă în Emiratele Arabe Unite, întrucât Aviv-ul şi Abu Dhabi au “temeri comune” după ridicarea sancţiunilor internaţionale împotriva Iranului, potrivit unor rapoarte media. Biroul lui Steinitz nu a confirmat vizita.
Ministrul israelian al energiei Yuval Steinitz. (Captură Foto)
Andrei Popescu
19.01.2016

Canalul de televiziune israelian Channel 2 a raportat că ministrul Energiei Yuval Steinitz s-a întors luni dintr-o vizită în Abu Dhabi, unde s-a întâlnit cu mai mulţi oficiali din Emirate pentru a discuta despre diverse “temeri comune”.

Raportul TV a susţinut că Steinitz, care până recent a fost reprezentant al premierului Benjamin Netanyahu în probleme legate de programul nuclear iranian, a efectuat călătoria sub o “securitate puternică”.

Totuşi, biroul lui Steinitz a refuzat să confirme faptul că această vizită a avut loc.

Raportul a precizat că vizita s-a desfăşurat într-un moment în care a intrat în vigoare controversatul acord nuclear între Iran şi marile puteri şi au fost ridicate sancţiunile economice internaţionale împotriva Republicii Islamice.

Ridicarea sancţiunilor a fost anunţată sâmbătă de către ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif şi de Federica Mogherini, şefa UE pentru politică externă.

Acordul, cunoscut sub numele de Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), a fost încheiat în iulie 2015 între Iran şi grupul de ţări P5 1 (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania).

În noiembrie 2015, Israelul a declarat că urma să deschidă o “misiune permanentă” în Emiratele Arabe Unite. Pe atunci, purtătorul de cuvânt al Ministerului israelian de Externe, Emmanuel Nahshon, afirma că Tel Aviv-ul va deschide “în curând” o misiune în Abu Dhabi pentru a opera ca parte a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Regenerabilă (IRENA), care îşi are sediul în oraşul arab.

Noua situaţie are loc chiar şi în condiţiile în care Emiratele Arabe Unite nu recunosc Israelul şi nici nu au relaţii diplomatice cu regimul din Tel Aviv. Dintre naţiunile arabe, doar Egiptul şi Iordania găzduiesc misiuni diplomatice israeliene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor