Israelul îngrijorat de operaţiunile Rusiei în Golan

La 1 decembrie, ofiţeri seniori ruşi şi israelieni urmau să se întâlnească în Tel Aviv pentru a discuta despre consolidarea cooperării între centrele de comandă ale celor două armate. Dar nici Moscova şi nici Ierusalimul nu au confirmat dacă întâlnirea a avut loc.
Soldaţi israelieni stau pe transportoarele lor blindate în partea israeliană a Înălţimilor Golan, 21 august 2015.
Soldaţi israelieni stau pe transportoarele lor blindate în partea israeliană a Înălţimilor Golan, 21 august 2015. (Captură Foto)

Sursele militare ale Debkafile au raportat că, în această săptămână, optimismul afişat de autorităţile israeliene a început să facă loc unei agitaţii în biroul premierului Benjamin Netanyahu, al ministrului apărării Moshe Ya’alon şi al şefului Forţelor de Apărare Israeliene, general-locotenentul Gady.

Aceştia suspectează existenţa unui motiv ascuns în spatele mişcărilor militare ale Rusiei în sudul Siriei, în special în privinţa loviturilor aeriene ruseşti împotriva rebelilor sirieni din apropierea graniţei israeliene din Înălţimile Golan.

Moscova ar putea oferi mişcării Hezbollah şi Iranului o acoperire pentru realizarea unuia dintre planurile lor de lungă durată: acela de a înlocui rebelii sirieni cu Gărzile Revoluţionare şi forţe Hezbollah pentru ca apoi să le trimită gherilele de-a lungul graniţei israeliene din Golan.

Această suspiciune s-a amplificat marţi, 1 decembrie, la o zi după întâlnirea din liderul rus Vladimir Putin şi Netanyahu, când unităţile combinate iraniene-siriene-Hezbollah şi-au extins loviturile din oraşul sudic sirian Deraa în oraşul Quneitra din Golan, în apropiere de poziţiile de apărare ale Israelului.

Pe tot parcursul acelei zile, liniile rebele au fost atacate în continuu. Forţa combinată a fost susţinută de Rusia – prin lovituri aeriene, tancuri şi artilerie grea – care a fost văzută pentru prima dată în această arenă de luptă.

Când luptele s-au reluat miercuri, Forţele de Apărare Israeliene şi-au plasat unităţile din Golan în stare de alertă ridicată.

Tabăra iraniano-siriană-Hezbollah câştigă un avantaj clar de pe urma neînţelegerilor care divizează rândurile rebelilor. Statul Islamic şi forţele Frontului Al-Nusra, care este afiliat la grupul Al-Qaeda, se subminează reciproc cu atacuri sinucigaşe şi maşini capcană. Marţi, o maşină capcană a Statului Islamic a explodat în apropiere de Quneitra, unde se află sediul Frontului Al-Nusra.

Israelul este îngrijorat că ar putea exista chiar mai multe pericole dacă armata preşedintelui Bashar al-Assad, susţinută de Iran, Hezbollah şi Rusia, reuşeşte să preia controlul dealurilor din apropierea părţii israeliene a Înălţimilor Golan, o zonă tampon câştigată de Israel pe parcursul a doi ani de eforturi, militare şi de spionaj, menite să ţină la distanţă miliţiile Hezbollah şi forţele iraniene departe de graniţa israeliană.

Tel Aviv-ul se mai teme că programul prin care împiedică armele iraniene avansate să ajungă în mâinile Hezbollah în Libia, prin Siria, va fi şi el anulat. În Golan, Hezbollah ar avea un acces direct la orice arme şi-ar dori şi va fi capabil să le desfăşoare la distanţe mult mai mici faţă de ţintele israeliene, comparativ cu actualele poziţii de tragere din Liban.

Oficialii din Ierusalim au subliniat faptul că ameninţarea pe care o reprezintă intervenţia Rusiei, pentru zona Înălţimilor Golan, a ajuns la un nivel ridicat la doar câteva ore după ce liderul rus s-a întâlnit cu premierul Benjamin Netanyahu în Paris. Conform analiştilor, Putin monitorizează intens fiecare mişcare pe câmpul de luptă din Siria şi, prin urmare, era conştient de situaţia din Golan atunci când s-a întâlnit cu premierul israelian.

Cu toate acestea, Putin nu a menţionat nimic despre acest lucru în conservaţia sa cu Netanyahu, lucru care îl face să devină extrem de imprevizibil pentru Israel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe