Miniştrii şi foştii miniştri corupţi au motive de îngrijorare. Diaconu vrea să le anuleze imunitatea

În contextul în care de multe ori Parlamentul s-a transformat într-un scut care-i apără pe demnitarii corupţi, preşdintele PRU, Bogdan Diaconu, alături de alţi doi colegi deputaţi, Virgil Guran şi Paul Dumbrăvanu, au depus luni un proiect de lege prin care să nu mai fie nevoie de acordul parlamentarilor pentru ca un ministru sau un fost ministru să fie cercetat penal.
Bogdan Diaconu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
16.03.2015

În contextul în care de multe ori Parlamentul s-a transformat într-un scut care-i apără pe demnitarii corupţi, preşdintele PRU, Bogdan Diaconu, alături de alţi doi colegi deputaţi, Virgil Guran şi Paul Dumbrăvanu, au depus luni un proiect de lege prin care să nu mai fie nevoie de acordul parlamentarilor pentru ca un ministru sau un fost ministru să fie cercetat penal.

Deputaţii au explicat, în motivarea proiectului de lege, că au existat mai multe cazuri în care foşti miniştri au scăpat de urmărirea penală transformând Parlamentul "într-o pavăză împotriva actului de justiţie, ceea ce nu este în spiritul Constituţiei".

Deşi în Legea fundamentală se prevede clar că "numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor", proiectul depus de Bogdan Diaconu nu încalcă această prevedere.

Propunerea legislativă respectă acest articol constituţional în sensul că cele trei instituţii sunt singurele care pot cere urmărirea penală a actualilor sau foştilor membri ai Guvernului, doar că instituie obligativitatea acestor instituţii de a cere urmărirea penală atunci când le este solicitată de autorităţile prevăzute de lege.

În cazul celor două Camere ale Parlamentului, cererea de urmărire penală va fi operată de Birourile Permanente fără a dezbate probele din dosar şi fără a supune la vot nici în cadrul Biroului, nici în plen, pentru că, în opinia iniţiatorilor proiectului, nu este de competenţa şi de autoritatea parlamentarilor să decidă validitatea unor probe din justiţie, în caz contrar având de a face cu o imixtiune gravă a puterii legislative în puterea judecătorească, ceea ce încalcă principiul fundamental al separării puterilor în stat.

"Votul parlamentarilor pe baza analizei dosarului celui pentru care se cere urmărirea penală este o aberaţie a statului de drept din România de la această oră şi este similară, prin răsturnare de situaţie, cu intervenţia procurorilor sau a judecătorilor în plenul Parlamentului pentru a decide dacă o lege trebuie votată sau nu, ceea ce este absurd", susţin iniţiatorii proiectului legislativ.

Celor trei instituţii numite expres de Constituţie ca fiind singurele care pot cere urmărirea penală în cazul membrilor Guvernului li se dă şi un termen de maxim trei zile pentru a face în mod obligatoriu acest lucru, această modificare vizând evitarea amânărilor folosite până acum ca modalitate de a-i scăpa pe miniştrii de justiţie.

"Menţionăm că atât Procurorul General al României, cât şi procurorul-şef al DNA au solicitat recent anularea imunităţii miniştrilor şi foştilor miniştri pentru că aceasta este folosită pentru a evita total actul de justiţie", au mai precizat aceştia.

"Chiar dacă o modificare a Constituţiei se impune pe viitor pentru a păstra imunitatea parlamentară şi cea ministerială doar pentru declaraţii politice şi pentru vot, în condiţiile prezentei Constituţii, modificarea pe care o propunem este în măsură să evite transformarea Parlamentului într-un zid de protecţie a corupţiei fără să afecteze norma constituţională actuală", au mai precizat cei trei deputaţi.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor