Ordonanţa "all inclusive", ultima găselniţă a Guvernului Ponta

Acuzat că se substituie Parlamentului şi dă ordonanţe de urgenţă pe bandă rulantă, Guvernul Ponta a inventat o nouă tehnică de aprobare a proiectelor de OUG, ordonanţa de tipul "all inclusive."
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)
Loredana Diacu
16.03.2015

Acuzat că se substituie Parlamentului şi dă ordonanţe de urgenţă pe bandă rulantă, Guvernul Ponta a inventat o nouă tehnică de aprobare a proiectelor de OUG, ordonanţa de tipul "all inclusive."

Vineri, în Monitorul Oficial a fost publicată OUG nr. 2/2015 care cuprinde nu mai puţin de 26 de ordonanţe de urgenţă din domenii care nu au nicio legătură între ele, relatează hotnews. "

Experţi în legislaţie consultaţi de hotnews.ro au declarat că Guvernul îşi camuflează prin această nouă tehnică numărul mare de OUG-uri. Mai mult, printr-un titlu care nu spune nimic (mega-ordonanţa de urgenţă poartă un titlu absolut banal: "Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea unor acte normative, precum şi alte măsuri") se pot ascunde modificări legislative importante, care devin astfel greu de urmărit.

"Este un precedent periculos, de a legifera printr-un singur OUG în toate domeniile", au precizat pentru hotnews.ro sursele citate. Potrivit acestora, o astfel de OUG ar trebui să pice la Curtea Constituţională deoarece actul normativ nu mai este nici previzibil, nici accesibil.

Reamintim că Guvernul a fost criticat în repetate rânduri, atât de opoziţie cât şi de societatea civilă, pentru numărul mare de ordonanţe pe care le dă (nu mai puţin de 95 în 2014 şi 117 în 2013), în condiţiile în care puterea legislativă în stat este Parlamentul, nu Guvernul. Inclusiv Comisia Europeană a atras atenţia, în ultimul raport MCV publicat pe 28 ianuarie a.c. asupra numărului mare de măsuri adoptate prin ordonanţă de urgenţă în locul proiectelor de lege.

Sub umbrela OUG 2/2015, Guvernul a reglementat aspecte ce ţin de la împrumuturi bancare la remuneraţii ale membrilor consiliilor de administraţie, sponsorizări, donaţii, programul Prima Casă, impozite de mijloace de transport de tip hibrid, manageri privaţi etc.

Articolul original poate fi citit aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.



România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor