Ministerul Sănătăţi intervine în scandalul pacienţilor discriminaţi de la spitalul Pantelimon

Ministerul Sănătăţii intervine în scandalul pacienţilor discriminaţi pe criterii de vârstă de la Secţia ATI a spitalului Sf. Pantelimon.
Vlad Voiculescu (Facebook)
Andrei Pricopie
02.06.2016

Ministerul Sănătăţii a decis să ia atitudinea în urma anchetei publicate de jurnaliştii Mirela Neag, Răzvan Luţac, Marius Mărgărit şi Cătălin Tolontan, despre posibila discriminare pe criterii de vârstă a pacienţilor din unitatea ATI a spitalului Sf. Pantelimon din Bucureşti, a transmis joi, în cadrul unui comunicat de presă, instituţia condusă de Vlad Voiculescu.

"AP-ATI (Acţiunea Prioritară ATI) este un program gândit de Ministerul Sănătăţii pentru a urmări un pacient critic a cărui viaţă este ameninţată, indiferent dacă acesta este asigurat sau nu, şi menit să asigure cheltuielile cu tratamentul unui astfel de pacient. (...)

Discriminarea pe criterii de vârstă – sau orice altă formă de discriminare între pacienţi – în cadrul acestui program – sau oricare altul – este inacceptabilă şi reprezintă o încălcare a legii în vigoare, inclusiv a Codului Deontologic al Colegiului Medicilor din România. În cazul particular al Spitalului Sf. Pantelimon, acuzaţiile vehiculate în presă trebuie investigate", se arată în comunicatul citat.

Astfel, Ministerul Sănătăţii a decis organizarea unei acţiuni comune a Corpului de Control împreună cu Serviciul de Medicină de Urgenţă care să analizeze dacă acuzaţiile se probează.

"Controlul va avea loc săptămâna viitoare, după finalizarea acelor care se desfăşoară în acest moment în judeţele Mureş şi Buzău. Acţiunea va merge în paralel cu ancheta internă de la Spitalul Sf. Pantelimon. Ministerul Sănătăţii afirmă cu tărie că drepturile pacienţilor nu sunt negociabile", se adaugă în comunicatul respectiv.

Cei patru jurnalişti au publicat o înregistrare în care şefa ATI de la Sf. Pantelimon, Laura Constantinescu, le explică medicilor revoltaţi pe cine preferă să salveze, în condiţiile în care, spune şefa, medicamentele nu sunt suficiente.

"Eu am propus o chestie care mi s-a părut de bun-simţ. Hai să dăm medicaţia la ăia tineri şi la ăia cu şanse. Dacă dăm la toţi, nu mai avem medicaţie pentru ăia care merită", spunea şefa ATI.

Pentru mai multe despre scandalul declanşat la spitalul Sf. Pantelimon intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor