Cum se împarte viaţa şi moartea la Spitalul Pantelimon. Medicaţie doar pentru "ăia tineri şi ăia cu şanse"

Un medic şi-a înregistrat şefa cum împarte viaţa şi moartea la Spitalul Sf. Pantelimon din Capitală, spunând: "Eu am propus o chestie care mi s-a părut de bun-simţ. Hai să dăm medicaţia la ăia tineri şi la ăia cu şanse". Ei sunt numiţi "ăia care merită!".
. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Andrei Pricopie
02.06.2016

UPDATE. Într-un interviu acordat ulterior jurnalistului Cătălin Tolontan, şefa Secţiei ATI, Laura Constantinescu, nu a negat că bătrânii erau discriminaţi, însă susţine că şi aceştia au fost trataţi însă cu medicamente mai slabe.

"Să vă dau un exemplu. Am avut pacienţi de 88, 86, 87, pacienţi de 92, de 93 de ani. Eu vorbesc de realitate. De exemplu, dacă vine un bătrân de 92 de ani cu un accident ischemic, care îi inundă o jumătate de creier şi mai face şi o bronhopneumonie, că familia l-a ţinut mult acasă, şansele lui sunt foarte mici. Nu înseamnă că nu-l tratăm, ci doar că-i dăm un medicament mai slab. Medicamentele puternice pentru tineri, pentru politraumatisme.

Poate că am fost greşit înţeleasă. La 60 de ani sau la 70 de ani eu vă consider un pacient tânăr, cu şanse. Vă rog, nu scoateţi din context! Nu e ca şi cum pe unii nu-i tratăm", a declarat medicul.

Întrebată cum au apărut într-un dulap peste 800 de doze din antibioticul Colistin din programul AP- ATI, "care în calculator figurau drept administrate pacienţilor!", şefa Secţiei ATI a replicat:

"Ştiu despre ce vorbiţi, e o diferenţă într-adevăr, dar nu am o explicaţie. Sincer, cred că a fost o brambureală. Eu nici nu am fost în spital în acea zi. Dar acolo poate că erau şi dozele de Colistin din achiziţia normală, nu din cea de AP-ATI".

Pe de altă parte, dulapul respectiv este ţinut sub cheie de şefa Secţiei ATI şi de asistenta şef din cadrul spitalului.

* * *

UPDATE. La scurt timp de la publicarea anchetei celor patru jurnalişti, şefa Secţiei Anestezie şi Terapie Intensivă de la Sf. Pantelimon, Laura Constantinescu, şi asistenta şefă din cadrul instituţiei au fost suspendate din funcţie, a anunţat joi purtătorul de cuvânt al spitalului, citat de Digi 24.

La rându său, Ministerul Sănătăţii a anunţat că va trimite Corpul de control la Spitalul de Urgenţă Pantelimon pentru a investiga dacă acuzaţiile se susţin.

"Discriminarea pe criterii de vârstă – sau orice altă formă de discriminare între pacienţi – în cadrul acestui program – sau oricare altul – este inacceptabilă şi reprezintă o încălcare a legii în vigoare, inclusiv a Codului Deontologic al Colegiului Medicilor din România. În cazul particular al Spitalului Sf. Pantelimon, acuzaţiile vehiculate în presă trebuie investigate.

Ministerul Sănătăţii a decis organizarea unei acţiuni comune a Corpului de Control împreună cu Serviciul de Medicină de Urgenţă care să analizeze dacă acuzaţiile se probează. Controlul va avea loc săptămâna viitoare, după finalizarea acelor care se desfăşoară în acest moment în judeţele Mureş şi Buzău. Acţiunea va merge în paralel cu ancheta internă de la Spitalul Sf. Pantelimon. Ministerul Sănătăţii afirmă cu tărie că drepturile pacienţilor nu sunt negociabile", a transmis ministerul.

* * *

Două mărturii despre cinism şi 800 de flacoane de antibiotic dispărute dintr-un mare spital bucureştean. Vorbesc un medic de ATI şi farmacista spitalului, care-şi dă şi numele: Mioara Duvlea, scriu jurnaliştii Mirela Neag, Răzvan Luţac, Marius Mărgărit şi Cătălin Tolontan într-o nouă investigaţie publicată pe tolo.ro.

Sf. Pantelimon este spitalul de urgenţă care are în grijă de peste 800.000 de oameni din două sectoare bucureştene. Ascultaţi înregistrarea în care şefa ATI de la Sf. Pantelimon, Laura Constantinescu, le explică medicilor revoltaţi pe cine preferă să salveze, în condiţiile în care, spune şefa, medicamentele nu sînt suficiente şi "dacă dăm la toţi, nu mai avem medicaţie pentru ăia care merită".

"Nu sunt Dumnezeu ca să decid eu cine trăieşte şi cine moare", spune medicul, punînd înregistrarea cu şefa sa, pe care a făcut-o acum două zile.

Doctorii nu înţeleg cum nu sunt bani de medicamente, câtă vreme programul AP – ATI costă România 70 de milioane de euro pe an. Guvernul României, indiferent că a fost Ponta sau Cioloş, a respectat acest program. Dar la ATI Sf. Pantelimon, medicamentele cumpărate sunt ţinute sub cheie, iar cheia este luată acasă de asistenta şefă!

Mai mult, personalul se întreabă cum de au apărut într-un dulap peste 800 de doze din antibioticul Colistin din programul AP - ATI, "care în calculator figurau drept administrate pacienţilor!".

Pentru prima oară de la începutul investigaţiei, mărturia unui medic sursă este confirmată de un coleg cu nume şi prenume: farmacista de la Sf. Pantelimon, Mioara Duvlea.

"Este foarte ciudat că am găsit în dulap sute de doze de Colistin care figurau în baza de date ca şi cum fuseseră date pacienţilor", declară Mioara Duvlea.

Pentru a citi continuarea investigaţiei intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor