Ministerul Agriculturii va lansa proiecte de promovare a vinului moldovenesc pe plan internaţional

(photos.com)

"Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare planifică să lanseze proiecte de promovare a imaginii vinului moldovenesc pe plan internaţional", a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful instituţiei, Vasile Bumacov. Potrivit "Infotag", ministrul a prezentat informaţii referitoare la mai multe proiecte, care vor contribui la comercializarea produselor vinicole pe pieţele de desfacere din străinătate. Între aspectele principale se numără acordarea de credite pentru modernizarea fabricilor, creditarea leasing şi crearea fondului de garantare.

"În primul rând, trebuie să folosim la maxim posibilitatea oferită de Uniunea Europeană de a livra vinuri în Europa fără orice restricţii. Trebuie să instituim promovarea agresivă a imaginii vinului nostru, deoarece nimeni nu va face acest lucru pentru noi", a spus ministrul.

Potrivit spuselor sale, "creditele acordate producătorilor moldoveni pentru modernizarea fabricilor vor îmbunătăţi calitatea produselor şi le vor spori competitivitatea".

"Se oferă credite cu dobânzi de 5-7% pe termen de 10 ani, cu o perioadă de graţie de cinci ani. Este mult mai puţin decât ofertele băncilor comerciale şi considerăm că mulţi producători vor fi interesaţi de această ofertă", a opinat Bumacov.

În viziunea oficialului, "un proiect nu mai puţin important este şi creditarea leasing, care va urmări modernizarea culesului recoltelor".

"Pentru aceasta este nevoie de tehnică şi echipament modern. Ne dăm seama că nu oricine este în stare să le procure. Vom găsi posibilitatea de a-i asigura cu aceste echipamente pe producătorii noştri, folosind sistemul de creditare în leasing", a declarat ministrul.

Bumacov a afirmat că "formarea unui fond de garantare pentru vinificatori va face posibilă obţinerea creditelor chiar dacă oamenii de afaceri nu vor avea ce să depună în gaj".

"Acest proiect se referă la cazurile în care oamenii de afaceri au obţinut deja un credit de la bancă, depunându-şi bunurile în gaj, dar au nevoie de mijloace financiare suplimentare. Mărimea fondului va fi de 20-25 mil. euro şi noi îi vom putea ajuta pe producători să evite problemele, inclusiv falimentul", a promis Bumacov.

Un alt aspect important este identificarea soluţiei pentru reeşalonarea datoriilor istorice ale întreprinderilor.

"Există companii afectate puternic de interdicţia livrărilor de vinuri moldoveneşti în Rusia. Acestea au fost nevoite să ia credite pe care nu le pot rambursa nici până acum. Este vorba de aproximativ 60 mil. euro, luaţi de la bănci comerciale cu o dobândă mare. Ministerul intenţionează să găsească o soluţie pentru depăşirea acestei situaţii", a declarat ministrul Bumacov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe